Nasıl da ekmek kadayıfına benziyor değil mi?? Lezzeti de andırmıyor değil hani :)) Yapımı da şu şerbet hazırlama faslını atlatınca çok kolay. Lezzet şerbetin karamelleşmesiyle elde ediliyor.
Bir paket etimekimizi alıyoruz. Etimekin tuzsuz türü tavsiye edilse de klasik etimek ile de güzel oluyor. Etimeklerimizi borcama diziyoruz. Benim borcamım kare ve 9 adet yeterli geliyor.
Sonra 2 su bardağı toz şekeri tavamıza alıyoruz. Bu sırada 2 su bardağı suyu da tam gerekli olacağı anda kaynamış olarak bulmak için su ısıtıcımıza (ketıl demeyeyim dedim şimdi) koyuyoruz. Tahta bir kaşık alıp tam ateşte başlıyoruz karıştırmaya. Evet şekerler topaklanmaya başladı. Sürat ve bilek gücü devam.. Şeker karamelleşti ve kokusunu duyduk. Şimdi gardınızı alın, ateşi kısın ve kaynamış suyu karamelleşen şekere ekleyin. Cossss diye bir ses ve buharlar... Herşey normal etrafta nemli bir bez varsa ve boş el kaldıysa ocağa sıçrayan kahverengi şeker zerreciklerini alıverin.Ocağı kapatalım.Tahta kaşığı çevirmeye devam. Ağdalaşan şeker eriyene kadar karıştıralım. Halen ağdalıca ufak tefek kaldıysa da önemsemeyelim. Sıcak sıcak etimeklerin üzerine dökelim. Burada dikkat her bir etimekin her bir zerresi şerbetle buluşmalı gerekirse çatal yada spatula ile etimekleri ters yüz edelim çekinmeyelim.
3 Su bardağı süt + 3 tepeleme yemek kaşığı un+ 8 masum yemek kaşığı şeker(tepe büyüdükçe şekerli tat artıyor) + 1 paket şekerli vanilin karışımını ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar çırpma teli ile çırpalım. Yine sıcak sıcak, -ne ara o kadar şerbeti çekti etimeklerin- üstüne yayalım. Akabinde oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutalım. İyice soğumadan steç film filan sarmayalım. Isı farkından dolayı oluşan su damlacıkları görüntümüzü bozamasın ;))
Tarifin orjinalinde üst kata bir de kremşanti takviyesi var. Ben bu tatlıyı sıfır yağ tatlısı ilan ettiğimden kremşanti yapmıyorum.
Dileeeek afiyetler olsun :)))
21 yorum:
Bu tarifi sık sık yapan bir arkadaşımdan istemiştim de vermemişti. Oh olsun, kaydettim defterime işte..! :)
Burcucuğum benimde çok sevdiğim bir arkadaşım bu tarifin kremasını vanilyalı pudingi 2 bardak sütle pişirerek hazırlıyor.Puding ılınınca içine toz halde krem şantiyi ilave edip mikserle çırpıyor.Tatlı soğuduktan sonra üzerine ceviz ve tarçın serperek servis yapıyor.Nefis oluyor.Senin servisinde herzamanki gibi nefis görünüyor.Daha öncede dediğim gibi şık bir pastanenin vitrinini izler gibi oluyorum senin bloğunda gezinirken.
Sevgiler
Şebnem
Esra yaşasın şeffaf tarifnameler :)) Bak Şebnem'in anlattığı versiyonu da değişik bir tada benziyor...
Şebnem evet ne hoş olur öyle de bir sonraki yaptığımda aynen öyle deneyeceğim ne güzel bir alem bu alem:)) her geçen gün tadlar, mutfaklar gelişiyor :)) O iltifatını her gördüğümde mest oluyorum mest:)) Sevgiler...
eline sağlık burcu çok güzel görünüyor.bende tatlıyı seven biri olarak etimek tatlısını da çok yapıyorum.özellikle çocuklarım bayılıyorlar.
sevgilerimle
merhaba burcu
misafirim gelecek ve tatli türü ariyordum sen imdadima yetistin bu hem pasta hem tatli niyetine ikram edecem:-)yani bir tasla iki kus
güzel tariflerin icinde tesekkürler
hepsi haaaarika
sevgiler ve saygilar,,, mavis
Maviş merhaba :)) Ben yorumunu farkedene kadar yapmış olmalısın, nasıldı ocak çok battı mı yiyenler bayıldı mı?? :))
Evcilik lezzetleri beğenmene sevindim, sık sık beklerim ;)
Sevgiler...
etimek tatlısının kreması mikserle çırpılması gerekmiyomu?
Mutfak Kuşu mikserle çırpmaya gerek kalmıyor, kremanın sıcağıyla dökülmesi gerekiyor. Kremayı hazırlarken yada muhallebi tarzı pişirmelerde karıştırma işlemi için ben hep yumurta çırpma teli kullanırım ;) öneriririm...
Sevgiler...
burcucum ne kadar tatlısın sen öyle ifadelerin çok güzel çok samimi.. senin gibi bi arkadaşım olmasını çok isterdim herhalde o zaman gülmekten ölürdüm:) bu gece yılbaşı ve tatlıları çok seven arkadaşım gelecek ona hemen bu tarifi yapmalıyım çok teşekkürler ellerine sağlık
Ebruşşkaaa yorumunla ne mutlu oldum bi nilsen :)) Yakın arkadaşlarımdan erken kırışacağız gülmekten diye şikayetler gelirken pek bir makbule geçti :))) Ben de seni tanımak isterken tıkladım baktım profiline velakin ulaşamdım bilgilerine :( Sevgiler olsun nasıl güzel oldu mu etimek tatlısı ?? :))
etimek tatalısını yaptım ama sanki senin etimeklerin daha kalın canım yoksa 2 katmı koydun sen?ellerine yüreğine sağlık
etimek tatlısını yaptım.güzel ama fazla tatlı olmuş dedi eşim.bide vanilya yoğun olmuş acaba krem şantidemi bişey vardı bilmiyorum
İsimsiz merhaba hayır tek kat kullanıyorum etimekleri, yakın plan olduğundan muhtemelen öyle duruyorlar ;))
Maviş ben ayrıca kremşanti yapmıyorum bu tatlıya, muhallebiyi yaparken kullanılan 8 yemek kaşığı şeker olabildiğince masum olursa tam süper oluyor bence ;))
Sevgiler...
süpersiniz yaaa.....:)
çok güzel bi anlatış tarzınız var
insanın tatlı yapası geliyor :D
yaa arkadaşım eline sağlık bi tarif ancak bu kodar kolay anlatılabilir. Tarifi okurken yaşadım valla yapmış kadar oldum. süpersin tebrik ederim.
çok tırt bi tatlı
güzeldi ve kolay ayrıca yağsız sağol.
muhallebiyi yaparken unun yağda kavrulması gerekmiomu? daha doğrusu kavurmadan yapsak un kokusu gelebilir die düşünüp korktum.sizce?
Merhaba unu kavurmadan koyabilirsiniz, krema formatlı bu muhallebide un kokusu hissetmeyeceksiniz ;)
Afiyet olsun...
Bu kadar eglenceli, bu kadar guzel anlatimli bir tarif, pes dogrusu... Muhtesemsiniz, aslinda bu tatliyi surekli kendi bildigim sekilde yapiyorum ama bu muhtesem anlatimi okumadan ve de yorumlamadan gecemedim.
Tebrikler
tarif ararken buldum burayı etimek ttlısını eşim sütlü yap şerbetli değil dedi bende o nsıl oluyormuş diye bakınırken bunu buldum yaptım soğumasını bekliyorum iftardan sonra tatına bakmak için sabırsızlanıyorum umarım güzel olmuştur teşekkürler
Yorum Gönder