05 Haziran 2007

Zeytin Ekmek

Mutfağıma musallat ekmek formülasyonumdan bir ekmek daha... Temel formülasyonum; 4 su bardağı un çeşitlemesi (çavdar, yulaflı, kepekli, sade un; bir şundan iki bundan... şeklindeki varyasyonlarıyla) 1,75 su bardağı eli hafif yakan ılıklıktaki süt, 1 paket instsant maya, tuz ve şekerden oluşuyor. Hamurum 1 saat kadar da mayalanmak üzere dinleniyor.
Bu ekmekte 2 tatlı kaşığı da zeytin ezmesi kullandım. Bir daha ki sefere belki 1,5 yemek kaşığı kullanabilirim.
Temel un muhteviyatı çeşitlemesi değişse de süslemede favori yine çekirdek tanecikleri :)) Sıkı sıkıya yapışsınlar diye artık yumurta sarısı sürdükten sonra serpiştirir oldum...
Dip Not: Pişme işlemi; baton kek kalıbını margarinle yağlayıp hafif unlamak suretiyle hamuru yerleştirip 200 derecede gerçekleşiyor süreyi yaydığı koku belirliyor aslında aşağı yukarı 40 dakika kadar kalıyor fırında sanırım Çıktıktan sonra beze sarılı soğuyana dek dinleniyor ardından kalıbından çıkıyor, dilimleniyor... Afiyetle yeniyor :))

12 yorum:

Tuba dedi ki...

Bayilirim zeytinli ekmege. Ben de cok sik yaparim. Sevdigim butun lezzetleri ekmegin icine katarak. Ellerine saglik Burcu, afiyetle, agiz tadiyla yiyin, sevgilerle,

yusufun annesi dedi ki...

hmmm yine nefis bir ekmek daha.Burcucuğum, biraz da nasıl pişirdiğinden söz edebilirmisin?Yani kalıbı yağlamak gerekirmi, kaç derecede pişirmeli?Kekleri pişirdiğimiz gibi mi olmalı?Peki piştiğini anlamak için ne yapacağız?Üfff çok mu soru sordum:))
sevgiler
şebnem

Burcu dedi ki...

Tuba aynen lezzeti ekmekleştirmek çok keyifli... Sevgiler..
Şebnem posta dipnot atıverdim pişirme şeklimi :)) Sevgiler..

akçahan dedi ki...

O kadar canlı duruyor ki ekranda, öğle yemeğinden henüz dönmeme rağmen, birden gayri ihtiyari elimi uzatıp, bir dilim almak istedim, afiyet olsun efendim. Sevgiyle.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Burcu harika görünüyor, bayıldım.
Ekmek ustası oldun iyice arkadaşım. Sevgiler,

cafe gusto dedi ki...

Merhaba
ev yapımı ekmeğe bayılırım,zeytine ölürüm.Herhalde ikisi birleşince nefis olmuştur.Ellerinize sağlık
sevgilewrimle...

Aylin'in Pastaları dedi ki...

Çok lezziz görünüyor vallahi. Acaba ben de mini fırınımda becerebilir miyim ekmek yapmayı????

Selen dedi ki...

Sevgili Burcu,
Demek bir de oğlun var :) Sizin için hamburger uygulamasını da yapacağım sayfada. Aklına gelen başka fikirler olursa da beklerim.
Bu arada ben çekirdek içini çok sevdiğimden senin çekirdek süslü ekmeklerin çok hoşuma gidiyor. Ekmekleri fırının fanlı ayarında mı pişiriyorsun? Dün akşam fırın kitapçığına bakarken ekmekler - fanlı ayarda yazıyordu da. Ben fansız yaptım güzel olmuştu gerçi de belki bir özelliği vardır :)
Oğluşa öpücükler

Burcu dedi ki...

Akçahan Burçin Serpil teşekkürler güzel yorumlarınız için ... :))
Aylin ben de ekmek makinesiz bu kadar şık ekmekler yapamayacağımı düşünürdüm kesinlikle çok rahat yaparsın :))
Selen evet boncuk bir oğluşum var benim :)) Ben de fırın kullanım klavuzu önerisiyle fanlı ayarda pişiriyorum fansız hiç denemedim deneyip farkı görmeli aslında belki kabuk sertliğini etkiler...Boşuna dememişler ustalık için kırk fırın ekmek yemek lazım diye :))
Sevgiler...

yeşil kivi dedi ki...

merhaba, ekmek çok güzel görünüyor. mutlaka deneyeceğim, elde ekmek yapmanın zevki bambaşka oluyor...

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Burcu,
ellerine saglik, zeytinli ekmeğin nefis görünüyor, hele üzerindeki çekirdekleri çok sevdim.
Ekmeklerini yemeyesim* geldi..:))))
Sevgilerle

Burcu dedi ki...

Yeşilkivi hoşgeldin :) Çok sevdim ben de elde ev yapımı ekmeği :))
Ayşe bir de üstüne o küçük yıldıza tıklamaya kalktım iyi mi :))
Sevgiler...