13 Temmuz 2007

Marshmallow Cheesecake


Eser : Marshmallow Ceheesecake
Çeviren : Selen :))
Mutfağa Uyarlayan : Ben :P
İşe ilk olarak marshmallow yaparak başladımsa da tariflemeye peykekimle başlıyorum.

Malzemeler:
300 gr. Mashmallow parçacığı
1/2 Cup süt (bence marshmallowları nemlendirecek kadar yani daha az kullanılabilir)
230 gr yumuşak peynir ( Ülker İçim krem peynir kullandım)
1/2 Limon suyu
1 Cup çiğ krema
1,5 Cup robotta unlaşmış Eti Burçak bisküvisi
2 Silme yemek kaşığı toz şeker
125 gr Eritilmiş margarin

Erimiş margarin, toz şeker ve unlaşmış bisküvi harmanlanıp 22 cm lik kelepçeli kalıbın tabanına sıkıca yerleştirilir 175 derecede 8/10 dk fırınlanır.
Bir tavada kısık ateşte marshmallow parçacıkları ve süt sürekli karıştırılarak eritilir. Kaynama anında ocaktan alınır. Hızlıca oda ısısına dönmesi için başka bir kaba alınır.
Krem peynir mikserle homojenize edilir. (Burada orjinal tarifte yumurta sarısı ilavesi de vardı ancak pişmeyecek ve çekirdek aile tüketimine sunulacak, muhtemelen uzun süre bekleyecek diye düşünerek ben eklemedim ve fakat yanlış düşünmüşüm aile çekirdek te olsa tüketimi pek seri olmakta:)) Oda ısısına düşmüş sıvı marshmallow karışımı azar azar ilavelerle krem peynire yedirilir. Ardından limon suyu ilave edilir.Çırpma konusunda pütürsüz noktaya geldiğinde durulmalıdır.
Başka bir kapta çiğ krema sertleşene kadar mikserle çırpılır. Benim bu noktada karışımdan karışıma gezen mikser ucunu her defasında yıkayıp kurulayıp kullanmak gibi bir itikatım var. Hadise batıl mı makul mü bilemiyorum tabi.
Sertleşen krema marshmallowlu peynirli karışıma ilave edilerek çırpılır.
Tüm bunlar olurken soğumuş bisküvi katmanının üzerine dökülür.
Yaşadığı yoğun temponun ardından buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Dinlendikçe lezzete gelen peykekimiz bir gün kadar bekler. O akışkan katman donuverir.
Lezzet tenine pek yakıştığından erimiş çikolata ile makyaj yapılır. Afiyetle yenir.
Sıra geldi marsmallow tarifine :))
4 çay kaşığı toz jelatin 1/2 cup soğuk suda bekletilir (10 dk) beklemenin ardından çırpılır.2 Cup ince pudra şekeri (tercihen Celal Usta'nınki) + 2/3 cup sıvı glikoz + Bir tutam tuz bekleyen sulu jeatinle birlikte tencereye alınır çırpma teli ile kısık ateşte sabırla karıştırılır. Aynı kısık ocak ayarında kaynamanın ardından 10 dk daha çırpmaya devam edilir.Sıcağı sıcağına derin bir kaba alınıp arzuya göre şekerli vanilin ve 1 damla sakızı ilavesi ile 15 dakika çırpılır. Çırpma esnasında kıvam oldukça yoğunlaşıyor.Bir borcam tepsiye (20 cm lik kare borcam kullandım ) sıvıyağ fırça ile incecik hatta belli belirsiz sürülür.Tepsiye marshmallow u almadan önce 1 çay bardağı nişasta+ 1 çay bardağı pudra şekeri karışımın yarısı serpilir. Marshmallowu tepsiye döktükten sonra üzeri yine pudra şeker+nişasta karışımı ile bulanır. Buzdolabında bir gece beklettikten sonra metal kurabiye kalıpları ile dilediğiniz gibi şekillendirebilirisiniz. Yaz günü bu deneme bana sıcak çikolata yapıp marshmallowla içirdi. Denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Tabi daha uygun bir mevsimde :))
Dip not: Marshmallow tarifi Sofra temmuz sayısından uyarlama ;)

17 yorum:

bir demet feslegen dedi ki...

Canım ya, bu ne güzellik böyle...Ne yaptın sen gece gece bak şimdi...
Çok emekli belli, ellerine sağlık. Yumurta konusunda iyi yapmışsın bence, zira çocuklar ve yaşlılar için çok küçük de olsa bir ihtimal var.
Mikser ucuna gelince, güldürdün beni gece gece, o ve benzeri itikadler mutfaktan saatlerce çıkamamaya yol açıyor. Ne yapalım bizim suçumuz yok, yine burç muhabbetine girmeyeceğim!!!
Sevgiler

Selen dedi ki...

Burcum,
Ellerine sağlık canım :) Dayanışmamız güzel sonucunu vermiş çok sevindim. Harika görünüyor cheesecake. Tatlım benim, senin gibi harikalar yaratma sırası bende artık. Bakalım senin kadar başarılı olabilecek miyim.. Öptüm kocaman

Adsız dedi ki...

Kuşum neler yaptın sen böyle yaaa!!
Çokomel-çokomel bişiiii..Arda olsa elinden alamazdım walla :)
Benim marshmalow yapımını gözüm yemedi acaba çokomelin altındaki bisküvileri çıkarıp yapsak bu katmanı nası olur sence :)

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Eda valla ben de hala şoktayım :P hakkaten ben mi yaptım bunu şimdi tavrıyla tüketimini seyretmekteyim:)) Marshmallow yapımı emekli aslında diğer kısmı çabucak oluyor. Sonrasında da bekeleyip lezet buluyor kendi kendine. Yani tadma konusunda biraz sabır istiyor. Sahi sabır hangi burcun özelliklerindendi :P
Selen bizden yaz-boz ekibi olarak şahane voltran çıkar bence :)) Eminim harikalar yaratacaksın...
Burçin olur tahmin ediyorum bana da sık sık yapmam yönünde istekler var ev ahalisinden ben de o şekilde denemeyi düşünüyordum Keşke hazır kiloluk paketler halinde satılan bir malzeme olsaydı. Bu arada sen ne yaptın demişsin ya valla ben de bilmiyorum bir mutfak aşkıdır gidiyor :)) Biri beni durdusun yauw :P

Calisan Anne dedi ki...

Ay kızlar ben çok cahilim bu tarifler konusunda. Affedin beni ama nasıl bulunuyor bu marshmallow tanecikleri, markette filan mı satılıyor???!!!
Cahil anne.

Adsız dedi ki...

merhaba;

tam eti puf veya çokomel tarzı bişey olmuş

çok nefis bir görüntü ellerine sağlık

sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Muhteşem görünüyor Burcu'cuğum. Ellerine sağlık. İki ustanın hüneri birleşince ortaya bu güzellik çıktı tabi doğal olarak.
Sevgiler kocaman,

Duygu dedi ki...

Merhaba Burcu
Blogunun Yaman Tariflerdeki linkleri gezerken kesfettim. Fotograflari, tarifleri gercekten cok begendim. Linkini bloguma eklemek istiyorum. Marshmallowlu cheesecake'i deneyecegim ama benim yasadigim yerde hazir satiliyor onlari kullanacagim.
SEVGILER
DUYGU

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Çalışan anne Esra :)) en yakın market yada bakkalın içindeki etipufların da içindeki beyaz sünger lezzet olur bizzati... Heyhat hamaratız ya ben kendim yaptım bu sefer :))
Büyüleyen mutfak kokusu Esra teşekkür ederim güzel yorumuna :))
Burçin çok teşekkür ederim :)) Usta dediğin kısımda gayri ihtiyari arkama baktım yok değilim ben usta refleksiyle :))
Duygu çok memnun oldum tanıştığımıza ben seni ekledim bile :)) Marsmallowları hazır bulabilmen büyük rahatlık ;)

Cafe Gusto dedi ki...

merhaba çok güzel olmuş ellerine sağlık
sevgilerimle....

Duygu dedi ki...

Merhaba Burcu
Lazanyanin tadi goruntusunuden daha guzeldi. Blogumu begenmene cok sevindim. Tesekkur ederim.
gorusmek uzere
sevgiler

anne ve cocuk dedi ki...

harika olmuş...ellerine sağlık..tokat a selamlar...

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Burcucum. Evde halih hazırda bekleyen marshmalovlarımı bu şekilde değerlendirebilirim görüntü süper duruyor. Evde marshmalov yapabileceğimde hiç aklıma gelmemişti onuda deneyeceğim mutlaka. Sevgiler..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Serpil teşekkür ederim :))
Duygu sık görüşmek dileğiyle...
Anne ve çocuk teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için :))
Selda beğenmene sevindim teşekkürler
Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Burcu'cuğum,
Benimde vede hiç açılmamış 1 paket marshmallow'um var,bende denesemmi diye düşünmedim değil..Harik görünüyor canım,o güzel ellerine sağlık..Afiyetler olsun canım..


Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

merhaba
ya bu tarifi bulmam çok iyi oldu,ablamla acaba evde ayapabilir miyiz diye çok düşünmüştük meğer yapılıyormuş;)) yalnız sıvı glikozu nerede bulabilirim? yardımcı olur musunuz??
teşekkürler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Kerime merhaba marshmallowu evde yapabiliyor olmak gerçekten harika ;))
Sıvı glikozu İstanbul'da bazı pastanelerin sattığını duymuştum, bana da bir arkadaşım göndermişti. Ayrıca onu da evde yapma şansın var Mis Çilekin linkinde; asıl tarifin sahibinin bu konuyla ilgili detaylı açıklaması da var linki kopyalıyorum:
http://misscilek.blogspot.com/2007/09/evde-marshamallow-eker-yapimi.html
Sevgiler...