Oyalama kağıdı'nda taze yazı; Winnie The Pooh ...
17 Ağustos 2007
27 Temmuz 2007
Çikolatalı Tartolet
Hava sıcakk, fırın sıcakk!! Bir de iyi tarafından bakalım yağ, yumurta çok çabuk oda ısısına düşüyor ;))
Bu nefis tartöletlerin hamurunu;
2 Su bardağı un
2 Yemek kaşığı pudra şekeri
125 gr Tereyağı
1 Adet yumurta sarısı
3 Yemek kaşığı su ile hazırlayıp 15 dakika buzdolabında dinlendiriyoruz. Tart kalıbına yerleştiriyoruz. Dolgu olarak;
1 Paket labne peyniri (200 gr)
1/2 Su bardağı pudra şekeri
125 gr bitter çikolata (benmari eritilmiş)
1 adet yumurta
1/2 Su bardağı badem unu
Karışımını hazırlayıp tartöletlerin içine kaşık yardımıyla koyarak 180 derecede 20 dakika fırınlıyoruz.
26 Temmuz 2007
Oyalama Kağıdında bu ay...
22 Temmuz 2007
Fındıklı Milföy Pasta ve...
Söze pastamla başlayayım. Haziran Lezzet sayısında gördüğümden beri aklımdaydı. Aklımdan tabağa taşıyıverdim:))
6 Adet kare milföyü; kimi paketlerde ikili dikdörtgenler halinde çıkar ya o şekilde üç dikdörtgen milföyü çatalla delik deşik ettim. 180 Derecede 15 dakika pişirdim.
2 Yumurta sarısını (orjinal tarifte 4 adet yumurta sarısı) küçük tencereye alıp çırpma teliyle köpürttüm. Ardından sırayla 1 çay bardağı şeker, 1,5 yemek kaşığı un , 1 yemek kaşığı mısır nişastası ve bir limon kabuğu rendesini ekleyerek çırpmaya devam ettim. Tencereyi ocağa alıp kısık ateşte 1,5 su bardağı sütü azar azar ilave ederek koyulaşana dek pişirdim.
Kremayı mikserle çırparak soğuttum. Milföylerin arasına iki kat kalınca kremayı sürdüm
Artan kremaya 10 adet petibör unlaşmış bisküvisi (orjinal tarifte 6 adet kedidili bisküvi!) ve 1 su bardağı iri çekilmiş fındık eklerek mikserle karıştırdım.
Fındıklı, bisküvili yoğun kremayı pastanın yanlarına sıvadım. Boş kalan pastanın üstüne bir miktar pudra şekerini eledim. Sonra kızgın şişimi aldım elime, pudra şekerlerini karamelleştirerek pastayı dağladım.

15 Temmuz 2007
Üzümlü Tart
Üzüm salkımında, iri tanelerin arasına saklanmış minyatür üzümler pek kibarlardı. Öyle laleyttayn yenebilecek gibi görünmeyince tart yapayım ben dedim. Az üzüm bol lezzet tartı oldu bir nevi. Şöyle ki ;
1 Yumurta
150 gr margarin
1 Su Bardağı pudra şekeri
1 Su bardağı badem unu
3 Su bardağı un (yaklaşık)
1/2 pk kabartma tozu
Oda sıcaklığındaki tüm malzemelerden yumuşak bir hamur elde edip küçük tart kalıplarına yerleştirdim. 9 Adet küçük tart elde ettim.Çatalla hamura delikler açtım. 170 Derecede 20 dakika pişirdim.
Üzerine biraz krema sıkmacılık oynamak için; 1 paket çiğ krema + 3 kaşık şeker+ 1 paket vanilya kremasından hazırladım. Kremanın ardından üzüm tanecikleriyle süsledim. Üste bir tabaka da tart jöle geçilebilir.
13 Temmuz 2007
Marshmallow Cheesecake

Çeviren : Selen :))
Mutfağa Uyarlayan : Ben :P
İşe ilk olarak marshmallow yaparak başladımsa da tariflemeye peykekimle başlıyorum.
Malzemeler:
300 gr. Mashmallow parçacığı
1/2 Cup süt (bence marshmallowları nemlendirecek kadar yani daha az kullanılabilir)
230 gr yumuşak peynir ( Ülker İçim krem peynir kullandım)
1/2 Limon suyu
1 Cup çiğ krema
1,5 Cup robotta unlaşmış Eti Burçak bisküvisi
2 Silme yemek kaşığı toz şeker
125 gr Eritilmiş margarin
Bir tavada kısık ateşte marshmallow parçacıkları ve süt sürekli karıştırılarak eritilir. Kaynama anında ocaktan alınır. Hızlıca oda ısısına dönmesi için başka bir kaba alınır.
Krem peynir mikserle homojenize edilir. (Burada orjinal tarifte yumurta sarısı ilavesi de vardı ancak pişmeyecek ve çekirdek aile tüketimine sunulacak, muhtemelen uzun süre bekleyecek diye düşünerek ben eklemedim ve fakat yanlış düşünmüşüm aile çekirdek te olsa tüketimi pek seri olmakta:)) Oda ısısına düşmüş sıvı marshmallow karışımı azar azar ilavelerle krem peynire yedirilir. Ardından limon suyu ilave edilir.Çırpma konusunda pütürsüz noktaya geldiğinde durulmalıdır.
Başka bir kapta çiğ krema sertleşene kadar mikserle çırpılır. Benim bu noktada karışımdan karışıma gezen mikser ucunu her defasında yıkayıp kurulayıp kullanmak gibi bir itikatım var. Hadise batıl mı makul mü bilemiyorum tabi.
Sertleşen krema marshmallowlu peynirli karışıma ilave edilerek çırpılır.
Yaşadığı yoğun temponun ardından buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Dinlendikçe lezzete gelen peykekimiz bir gün kadar bekler. O akışkan katman donuverir.
Lezzet tenine pek yakıştığından erimiş çikolata ile makyaj yapılır. Afiyetle yenir.

4 çay kaşığı toz jelatin 1/2 cup soğuk suda bekletilir (10 dk) beklemenin ardından çırpılır.2 Cup ince pudra şekeri (tercihen Celal Usta'nınki) + 2/3 cup sıvı glikoz + Bir tutam tuz bekleyen sulu jeatinle birlikte tencereye alınır çırpma teli ile kısık ateşte sabırla karıştırılır. Aynı kısık ocak ayarında kaynamanın ardından 10 dk daha çırpmaya devam edilir.Sıcağı sıcağına derin bir kaba alınıp arzuya göre şekerli vanilin ve 1 damla sakızı ilavesi ile 15 dakika çırpılır. Çırpma esnasında kıvam oldukça yoğunlaşıyor.Bir borcam tepsiye (20 cm lik kare borcam kullandım ) sıvıyağ fırça ile incecik hatta belli belirsiz sürülür.Tepsiye marshmallow u almadan önce 1 çay bardağı nişasta+ 1 çay bardağı pudra şekeri karışımın yarısı serpilir. Marshmallowu tepsiye döktükten sonra üzeri yine pudra şeker+nişasta karışımı ile bulanır. Buzdolabında bir gece beklettikten sonra metal kurabiye kalıpları ile dilediğiniz gibi şekillendirebilirisiniz. Yaz günü bu deneme bana sıcak çikolata yapıp marshmallowla içirdi. Denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Tabi daha uygun bir mevsimde :))
09 Temmuz 2007
Semizotu Salatası (Fosullu Pürpürüm)
Bu salatanın Tokat'çası; Fosullu Pürpürüm :))
Bir demet semizotu, 1 kavanoz közlenmiş patlıcan, arzu edilen miktarlarda; soğan (ki ben tuzlayıp, ovup, sudan geçirip, suyunu sıkıp kullanmaktayım) maydonoz, dereotu ve küp doğranmış domatesten oluşan bir semizotu salata çeşitlemesi. Sos olarak; zeytinyağ+ sarmısak+ balsamik sirke (yada limon suyu) karışımını hazırlayıp harmanlıyoruz.
Biz pek sevdik çekirdek ailecek :))
Tarif için Merda Hanım'a teşekkürler...
Limonlu Pay (Ye#24)
Ye#24 Etkinliğine sevgilerle... Kolay gelsin Limon Çiçeği...
Tarif Dr.Oetker'den azıcık uyarlama ;))
125 gr Margarin + 1/2 Su bardağı pudra şekeri ocakta karıştırılarak eritilir ve soğumaya bıkarılır. Soğuduktan sonra (!) 2 Su bardağı un + 1 çırpılmış yumurta + 1/2 paket kabartma tozu eklenerek yoğurulur. 22 cm'lik kelepçeli kalıba yerleştirip 200 derecede 20 dk fırınlanır.
1 Paket vanilyalı puding 2,5 su bardağı süt + 1 limon kabuğu rendesi + 2 kaşık limon suyu ile pişirilir. (Pişmenin ardından 1 çay bardağı ince çelikmiş fındık ilavesi önerilir)
Pişip soğumuş hamurun üzerine puding yayılır ve buzdolabında 1 saat soğumaya bırakılır.
1 Paket limon aromalı jöle 2 çay bardağı kaynamış su + 2 çay bardağı soğuk su formülasyonuyla hazırlanıp bozdolabında soğumuş olan puding katmanının üzerine dökülür. 3 Saat kadar buzdolabında bekledikten sonra kelepçelerden kurtarılır, afiyetle yenir, yedirilir. Yedirin ! İnsanlar pay-landıklarını düşünsünler :))
07 Temmuz 2007
06 Temmuz 2007
Deniz'in Sofrası
Sizleri bu kez çok keyifli bir sofraya davet ediyorum. Evsahibimiz Deniz; sanal olmayan alemde tanıdığım en zevkli ve becerikli hanımefendilerden biri :))
İşte fındıklı kurabiyeler...
Semizotu Salatası... Merda Hanım'ın katkılarıyla tarifi pek yakında ;)) Peçeteliğe dikkat lütfen :))
Haşhaşlı Kek dilimlenmiş görüntüsü...
29 Haziran 2007
Sevimsiz Cadının Sevimli Evi
Oyalama Kağıdı' ndaki bu ay ki yazımın konusu Hansel ve Gratel masalı...
28 Haziran 2007
Etimek Tatlısı
Nasıl da ekmek kadayıfına benziyor değil mi?? Lezzeti de andırmıyor değil hani :)) Yapımı da şu şerbet hazırlama faslını atlatınca çok kolay. Lezzet şerbetin karamelleşmesiyle elde ediliyor.
Bir paket etimekimizi alıyoruz. Etimekin tuzsuz türü tavsiye edilse de klasik etimek ile de güzel oluyor. Etimeklerimizi borcama diziyoruz. Benim borcamım kare ve 9 adet yeterli geliyor.
Sonra 2 su bardağı toz şekeri tavamıza alıyoruz. Bu sırada 2 su bardağı suyu da tam gerekli olacağı anda kaynamış olarak bulmak için su ısıtıcımıza (ketıl demeyeyim dedim şimdi) koyuyoruz. Tahta bir kaşık alıp tam ateşte başlıyoruz karıştırmaya. Evet şekerler topaklanmaya başladı. Sürat ve bilek gücü devam.. Şeker karamelleşti ve kokusunu duyduk. Şimdi gardınızı alın, ateşi kısın ve kaynamış suyu karamelleşen şekere ekleyin. Cossss diye bir ses ve buharlar... Herşey normal etrafta nemli bir bez varsa ve boş el kaldıysa ocağa sıçrayan kahverengi şeker zerreciklerini alıverin.Ocağı kapatalım.Tahta kaşığı çevirmeye devam. Ağdalaşan şeker eriyene kadar karıştıralım. Halen ağdalıca ufak tefek kaldıysa da önemsemeyelim. Sıcak sıcak etimeklerin üzerine dökelim. Burada dikkat her bir etimekin her bir zerresi şerbetle buluşmalı gerekirse çatal yada spatula ile etimekleri ters yüz edelim çekinmeyelim.
3 Su bardağı süt + 3 tepeleme yemek kaşığı un+ 8 masum yemek kaşığı şeker(tepe büyüdükçe şekerli tat artıyor) + 1 paket şekerli vanilin karışımını ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar çırpma teli ile çırpalım. Yine sıcak sıcak, -ne ara o kadar şerbeti çekti etimeklerin- üstüne yayalım. Akabinde oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutalım. İyice soğumadan steç film filan sarmayalım. Isı farkından dolayı oluşan su damlacıkları görüntümüzü bozamasın ;))
Tarifin orjinalinde üst kata bir de kremşanti takviyesi var. Ben bu tatlıyı sıfır yağ tatlısı ilan ettiğimden kremşanti yapmıyorum.
Dileeeek afiyetler olsun :)))
24 Haziran 2007
Buzlu Çay
Demlediğiniz çayınız arttı mı?? Durun!! Atmayın!! (:P)
Arzuya göre şeker ve limon suyu ilavesi ile yaz günlerinin serinleten , hararet alan tadını elde etmeniz mümkün...
Balkon sefasında iyi gider ;)) Hamidecim bu bir bardak süslü buzlu çay ve sıradaki parçamız sana geliyorr :)))
Sıcakk!! Çokk Sıcakk!! Sıcakk!! Daha da sıcakk olucakk!!
22 Haziran 2007
Hardallı Kurabiye
Paylaşıldıkça artan lezzetler serisinin bir ürünüdür. Tarif Gül'de :))
Kırmızı biberi devre dışı bırakıp, hardal mikarını da iki kat artırdım. Tekerlek kurabiye şekli vermeye çalıştım.Herdefasında iki katı ölçü yaptığımı da atlamayayım :)) Bu tarifi mutlaka tereyağı ile yapalım, yapmayanları uyaralım ;)
19 Haziran 2007
Muzlu Cupcake
Tarif Pastacı Burcu'dan :)) Farklı olarak sıvı vaniya yerine şekerli vanilin kullandım. Nutella yerine şeker çiçekciklerle süsledim. Küçük çiçek kalıpları uzun zamandır istediğim oyuncaklardı. Teşekkürler Aylin :)))