Hangi deminde, kaç yaşında olursa olsun herkesin bayram coşkusu çocuklarınki gibi şen olsun!
Mutlu bayramlar :))
Hangi deminde, kaç yaşında olursa olsun herkesin bayram coşkusu çocuklarınki gibi şen olsun!
Mutlu bayramlar :))
Bir varmış, biricik bir bebek varmış. Dünyaya gelmesineyse daha günleerrr varmış. Velakin Evcilik halası bir akşam kalkmış vaktinden evvel tarçınlı çiçek kurabiyeler yapmış üstüne de mavi renk şeker hamurundan çiçekleri kondurmuş. Kocaman bir kavanoza doldurmuş. Ertesi gün sabah haber gelmiş; Bebek Çolak vaktinden evvel dünyaya gelmeye karar vermişmiş. Evcilik halası almış eline kavanozunu hemen hastaneye koşmuş :)) Yumuk yumuk gözleriyle, minicik, minnacık Bebek Çolak'ını almış kucağına koklamışş koklamış, o minicik yeni hayata, Sancak Kuzenlerin yeni bebeğine hoşgeldin demiş :)))
Şşşt bir sırrım var. Kunter bugünü doğumgünü zannediyor. Bugüne kadar gittiği kreşinden ayrılıp yeni sezonda yepyeni bir kreşe gitmeye başlayacak. Tokat'taki kreşinden ayrılışı tesadüfen 5 yaş doğumgününe tekabül ettiğinden bu kreşinden de 6 yaş doğumgününde ayrılacağı fikrini türeten ve üreten paşam için bugün çok sevdiği kreşinde bir parti veriyoruz :))
Sınıfının Spiderman'ı addedildiğinden pastası da Spiderman Pasta oldu :)) Kahramanımız yüksekçe pastanın tepesine merdivenle çıkmak yerine ağ atarak sıçramayı tercih etti.
Pasta şekil şemal ilhamı işbu linkten. Pandispanyası malzeme pratikliği, garanti kabarışı, lezzeti ve ıslak lezzetine binaen Müge'nin Kakaolu-Yoğurtlu Pandispanyasından.
İşin Planlama&Programlama&Motivasyon kısmı "Purçoo papucu yarım kahve molası ver de pasta planlayalım" içerikli msn iletilerime "Yettim gari" diyerek gelen canımmm Pastardia'mdan :)))
Eskiden yaptığım ve hatta yayınladığım bir tarif... Soğuk pişmeyen bir peykek... Tarif linkini vermek için şöyle bir eski yayınladığım tariflere uzandığımda iç ses şunu dedi " Nerede o şevk? Nerede o heyacan? " Bilmiyorum. Sahi benzer şeyler soruyor mu size de içsesiniz?
Tarif için tıklayın.
Tarçınsulu Kurabiyeler tadında, çiçek kalıpla renkli şeker hamuru endamında, ben deyim 50 YKr, siz deyin 1 YTl madeni para ebatında, bir cici şeker kavanozunda güzel bir sofrada yerini bulmaca :))
Haftasonu Safranbolu ve Amasra'daydım...
Safranbolu'nun otantik kahverengisi, Amasra'nın yeşili mavisiyle gördüklerim ve de altı muhabbet dost yüzle yaşadıklarım benim, yediklerim içtiklerim de sizin olsun :))
Yolculuk sonrası ziyafetlere Karabük yakınlarında Çevrikköprü'de yediğimiz Kuyu Kebabı ile başladık. Lokum yumuşaklığında nefis mi nefis etler, iç pilav ve renkli turşularla sunuldu bize. Üste içtiğimiz cezvesinde köpüklü sunumuyla gelen Türk Kahvesiyle yol yorgunluğunu bırakıverdik...
Bitter çikolata tadında, şekeri dozunda bir kek denemesi...
Kek için...
125 Gr Tereyağ (oda ısısında yumuşamış) 1 Su bardağı pudra şekeri 2 Adet yumurta (hafif çırpılmış) 1 paket vanilya 1 paket karbonat (1 çorba kaşığı) 1,5 Su bardağı Un 0,5 Su bardağı kakao 0,5 Su bardağı süt (oda ısısında) 4 Çorba kaşığı portakal suyu
Sırası ile karıştırılan malzemelerden elde edilen kek hamuru, 180 derecede, ilk 20 dakika fırın kapağını açmaksızın, kürdan testini geçene dek pişirilir.
Çikolata Cila...
0,5 Su bardağı pudra şekeri 3 Çorba kaşığı kakao 2 Çorba kaşığı fıstık ezmesi (yada tereyağ) karışımı koyu bir kıvam alana dek süt ilavesi ile karıştırılır. Soğumuş kek üzerine sıvanır.
Ve iş bu tarif te, yeni-yine-yeniden sıcak neskafe yanında çatal çatal tüketilir ;))
Not: Tarif Pratik Mutfak Rehberi Çay Saati ekinden.
Evcilik Lezzetler labratuvarlarından, iş bu tarif ruh ikizine ithaf olunur ;))
Malzemeler:
1 Yumurta
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı pekmez
1,5 Su bardağı kepekli un
1,5 Su bardağı çavdar unu
Tüm malzemeler yoğurularak elde edilen hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Yağlı kağıt yardımıyla, merdane ile açılarak çay bardağı ile yuvarlak şekil verilir. Yuvarlakların ortasına kürdanla düğme deliği şekli verilip, ağzı unlanmış likör bardağı yuvarlaklara bastırılarak düğme formatı tamamlanır :)) 180 Derecede 15 dakika pişirilir. Soğumanın ardından ağzı kapalı kapta muhafaza edilir.
Un muhteviyatı itibariyle ve de tepsiye serilmiş yağlı kağıt mevcudiyetindeki yağ zerrecikleri dışında damla yağ içermeyen bu formülasyon oldukça zor şekillendirilebilir yapıda. Vakti dar olanlar için unlanmış elle yuvarlayarak şekillendirilmesi de önerilir ;) Afiyet olsun kilo olmasın işallah :))
Esasen sade ve fakat iç ve dış çikolata takviyeleriyle lezzetlendirilmiş mis tereyağ kokulu bir cupcake... Bu cupcake; süngerimsi kıvamdaki kekdaşlarına göre sert tabiatlı bir cupcake oldu ve bana küçükken pastanelerden aldığımız kağıtlı üzümlü kekleri hatırlattı :))
Malzemeler: 200 gr tereyağ 1+1/4 su bardağı toz şeker 1 Paket vanilya 4 yumurta 3,5 Su bardağı elenmiş un 1 Paket kabartma tozu İç dolu için lokmalık tadelle çikolatalar
Tüm malzemeler sırasına göre mikser yardımıyla karıştırılır. Muffin kalıplarının yarısına kadar pay edilen kek hamurun ortalarına birer tane lokmalık tadelle çikolata kondurulup tekrar kek hamuru ile kapatılır. 180 Drecede ilk 20 dakika fırın kapağını açmaksızın kürdan testini geçene kadar pişirilir. Soğumanın ardından üst yüzeyine nutella sürülen cupcakeler damla çikolata ile kaplanarak süslenir. Afiyet olsun :))
Not: Bu ölçekle 20/25 tane orta boy cupcake elde etmek mümkün ;)
Pastakolik Evcilik, Lezzetlerinin yıldönümü şerefine lokumdan gül yaptı :))
Lokum Hamuru
4-5 Adet beyaz sade lokum
2 Çorba kaşığı nişasta (Buğday kullandım)
2 Çorba kaşığı pudra şekeri (Sıradan bir marka)
Kürdan ucu kadar kırmızı gıda boyası
Tüm malzemeler porselen bir kapta birbirine yedirilerek yoğurulur. Elde edilen neredeyse şeker hamuru el hafif nişastalanarak gülleştirilir. Gül yapımının detaylı anlatımı için tıklayın.
Pandispanya: (18 cm lik kelepçeli kalıp için)
3 Yumurta
3 Fincan şeker
2 Fincan un
1 Fincan nişasta
Yumurtaların ak ve sarıları ayrılır. Aklar bir fiske tuz ilavesiyle 1,5 fincan şekerle mikserle sertleşene dek karıştırılır. Ardından sarılar kalan 1,5 fincan şekerle beyazlaşana kadar çırpılır. Ak karışımına sarı karışımı tahta kaşıkla yedirilir. Elenmiş un ve nişasta da eklenerek yine tahta kaşıkla karıştırılır. Yağlanmış kelepçeli kalıpta 180 derece ısıtılmış fırında ilk 20 dakika fırın kapağı açılmaksızın kürdan tesitini geçene dek pişirilir.
Pandispanya katlara ayırılır. Katlar şekerli sütle ıslatılır.
Krema:1 Paket çiğ krema+3 yemek kaşığı pudra şekeri çırpılarak hazırlanan krema ara kata ve tüm yüzeye kaplanır. Bıçakla kremaya baklava desenli kesitler atılır. Kesit kesişimlerine arjantin şeker yerleştirip lokumdan güllerle pastamız taçlandırılır.