26 Şubat 2008

Nokul


Nokul Samsun'lu olduk olalı tanıştığımız bir lezzet. Kurabiye mi desek yoksa şerbetsiz baklava mı desek işte öyle bir lezzet. Çay yanına sıkça aldığımız nokul meğer evde de yapılabiliyormuş :))
Malzemeler:
1 Yumurta
1/2 Su bardağı yoğurt
1/2 Su bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı su
1/2 Paket kabartma tozu
1 Çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar Un (benimkisi 4,5 su bardağı kadar aldı)
Oda ısısındaki tüm malzemeler yoğurularak yarım saat kadar oda ısısında dinlendirilir.
Hamur 3-4 parçaya bölünerek elde edilen bezeler oklava yardımıyla açılır. Bir fırça yardımıyla tüm yüzey sıvıyağ ile yağlanır. Önce tozşeker serpiştirilir ardından ince ceviz ve kuruüzüm karışımı bolca hamurun her yanına dökülür. (Tüm hamur için yaklaşık 250 gr ceviz ve 250 gr kuru üzüm karışımı kullandım) Hamur sarılarak elde edilen uzun rulo 3 parmak kalınlığında kesilip yağlıkağıt serilmiş yada yağlanmış fırın tepsisine bitişikçe dizilir. Nokulların üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırına verilir. Nokul yüzeyleri kızarmaya başladığında fırın derecesi 150 dereceye düşürülerek bir süre da içlerinin de pişmesi için fırında tutulur. Nokullar sıcak sıcak başka bir fırın tepsisine aktarılıp üzerine elle su serpiştirilip üzeri kalın bir bezle kapatılıp demlenmeye bırakılır. Soğumanın ardından afiyetle lokum niyetine peşpeşe yenir :)) Yok yemem ben bir çırpıda derseniz, nokul ağzı kapalı kapta uzuuun süre tazeliğini muhafaza ediyor.
Tarif için Peyman Hanıma teşekkürler :))
Türküsü için tıklayın :))

47 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Merhabalar, Samsun nokulunu çok güzel yapmışsınız ellerinize sağlık, blog manşette nokulu görünce buralardan birimi acaba diye bakmaya geldim. Meğer Samsun'daymışsınız, ne güzel ben de Samsun'da oturuyorum.Çok memnun oldum, görüşmek üzere sevgiler...

disal dedi ki...

güzel bir tarifmiş...ne yedim nede duydum.....

ellerine sağlık...nefis bişeye benziyor....

ezgi uğurlu dedi ki...

canım çok değişik ve enfes bir sey olmu.ellerine saglık ocaman sevgiler

ugurbocegimleafiyetle dedi ki...

İsmi ne kadar farklı, ilk defa duyuyorum, ama çok güzel görünüyor, ellerine sağlık...

nino dedi ki...

ay bomba bisi bu canim ellerine saglik

gülten dedi ki...

ellerinize sağlık. Çok değişik ama bir okadarda güzel bir lezzet. Afiyet olsun. www.guzelevim.blogspot.com

Acemi Şef dedi ki...

Yöresel tariflere bayılıyorum, herşeyi oturmuş, tarifi bellidir. Yanıltmaz. Mutlaka denemek isterim bir gün.
Sevgilerimle,
Esra

aNNePeRi dedi ki...

ne dersek diyelim nefis birşey olduğu kesin:)
ellerine sağlık

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Burcu bende Samsunlu bir komşumda yemiştim çok güzel bir lezzet tarifini vermen çok iyi oldu ellerine sağlık canım

HULYA dedi ki...

Ay ne güzel görünüyor nokullar.Hep duyardım ama hiç denemedim. Ellerine sağlık canım.Sevgiler

zerrin - misss dedi ki...

Canımm Burcu, bunu yiyen insan noluyor allasen kuzum :)))))

nefis bişi bu ayol..
hiç tatmadım ama nasıl yiyesim var anlatamam..

ellerine sağlık canım ciğerim

www.misssgibi.com

butterfly dedi ki...

Nokulu duymuştum ama hiç denemek nasip olmadı. Artık bu tarif sayesinde kendi yapacağım nokulların tadına bakarım:).
İç harcına tarçın da güzel gidebilir diye düşünüyorum.
Tarif için çok teşekkürler Burcu, ellerine sağlık.
Sevgileer:).
aslı

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ben de eşi Samsunlu olan bir arkadaşımdan duyarım hep nokulu. İlk defa görmüş oldum. Ellerine sağlık Burcuuuu. Çok lezzetli görünüyor gerçekten...

saniyesultan dedi ki...

ben samsunluyum fakat nokul'un samsuna ait olduğunu bilmiyorum.Bu tarifi ben sık yaparım fakat adını cevizli rulo olarak biliyorum ve Trabzonlu bir bayandan öğrendim.
www.saniyesultan.blogcu.com

pastacirapunsel dedi ki...

Burcu'cuğum,
Semasun'lu bir tanıdığımız pek sık yapar bu lezzeti, ve bayıla bayıla yerim ben de:))

Seninkiler de çok güzel olmuş, ellerine sağlık,

Kocaman sımsıcak sevgiler..

bocuruk dedi ki...

Benim eşim de Samsunlu. Ailesi hala orada yaşıyor. Ne geldiklerinde, ne gittiğimizde hiç yedirmediler bundan:( Eline sağlık Burcu'cuğum.
Sevgilerimle...

Aynur dedi ki...

Valla yapildikdan sonra evde hersey olur.Sizdeki örneginde goruldugu gibi

cokda guzel olmus

elinize saglik

www.aynurdantarifler.blogspot.com

elf dedi ki...

bayılırım nokula :)))
her gittiğimde mutlaka alırım çiftlik'te fırından...hatta ben de denemiştim o lezzeti özleyince...
harika görünüyor senin yaptığın da ellerine sağlık...
sevgiler..

pelincelezzetler dedi ki...

Ellerine sağlık....Nefis gözüküyor.....

Sevgiler

Didem Gül,dido butik pasta dedi ki...

selam burcu adını ilk defa duydum ve ilk defa gördüm ama çok güzel görünüyor. tadını merak ettim şimdi. ayrıca sitene her girişinde logona tekrar hayran kalıyorum. eline sağlık

ceyt dedi ki...

Burcum, bu nokullar nefiss görünüyor.görüntü muhteşem.ee senin anlatımında harika, canım istedi valla:)ellerine sağlık.
sevgiler canım

kizilciksurubu dedi ki...

Harika görünüyorlar,ellerinize saglik.

Pastacı Kız dedi ki...

Nokulu hiç tatmadım ama duymuştum nefis bir lezzete benziyor ellerinize sağlık tarifi hemen kaydediyorum teşekkürler selamlar sevgiler.

Feyza Fidan dedi ki...

Çalışkanım Burcummm, nasıl bir lezzet olmuştur bu kimbilir, ne seversem hepiciğini koymuşsun içine nokulların..Tepsisiyle birlikte yerim ben bunlarııı :)
Ellerine sağlık canım benim,
Öpüyorum...

Aybike Ceylan dedi ki...

Burcu'cugum,
Ne harika bir tarif, ellerine saglik, sevgiler.

Mihriban dedi ki...

Merhaba Burcu
Yanlış hatırlamıyorsam ben bu lezzeti çocukluğumdan hatırlıyorum.Bir pastanede yemiştik sanırım. O zamanlar çok sevmiştim bir daha da bulamamıştık. Bende yaparım artık. Bu tarife çok sevindim. Ellerine sağlık sevgiler...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Sofram Merhaba :)) Ben Samsun'da yeni sayılırım, nokul tarifini beğenmene sevindim :)) Görüşmek üzere...
Disal teşekkürler bir yiyen pişman... Sevgiler :))
Ezgi'cim teşekkür ederim, sevgiler :))
Uğurböceğiyleafiyetle evet adı lokumu çağrıştırmıştır bende hep, hakkaten de lokum gibi :))
Ninocum bomba bomba :))
Gülten teşekkür ederim değişik, denemeye değer..
Esra katılıyorum, tarifi aldığım kişi de işin ehli olunca sonuç yanıltmadı gerçekten :))
Anneperi nefis evet nefis :))
Seda beğenmene sevindim, sevgiler :))
Hülya'cım nefis gerçekten beğenmene sevindim :))
Zerrin'cim mest oluyor mest yiyen :))
Butterfly evet tarçın da yakışır hatta elmalı kurabiyeye bile çevirilebilir bence :))
Burçin'cim Samsun'luların anlattıkları kadar var bu lezzet, sevgiler :))
Saniyesultan merhaba evet Samsun'un ve hatta aslında Bafra'nın nokulu bu lezzet ama farklı illerde de yapılıyormuş, hatta burada Çarşamba'lılar bu lezzeti daha farklı olarak baklava hamuru ile hazırlıyorlar. Şimdilik Bafra'lı nokulda demirlemiş bulunmaktayım :)) Sevgiler...
Rapunsel tadını bilerek görerek aldığım beğenilerine pek sevindim :)) Sevgiler...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Bocuruk çaktırma benim babam da Samsun'lu ve dahi ben de buraya taşındıktan sonra tam tanıştım nokulla ;) Sanırım nokul ciddi anlamda Bafra'lı :))
Aynur evet ve olduktan sonra ne seviniyor insan :)) Sevgiler...
Elif'cim 56'daki Evci diyorum ben ya çiftlikte de güzel yapan yerler var evet :)) Sevgiler, buralardan :))
Pelin, teşekkürler sevgiler :))
Didem'cim nokulu beğenmene sevindim, logomu beğenmene daha çok sevindim :)) Betül'e hazırlatmıştım bannerımı ve evcilik lezzetlere çok yakışan bir tasarım hazırladı o da bana :))
Ceyt'cim yağlı yuğurtmaç bat vs derken şimdi de Samsun'un mutfak kültürünü tanımaya çalışıyorum bakalım :))
Kızılcık şurubu beğenmene sevindim, sevgiler :))
Pastacı kız merhaba, beğenmene sevindim sevgiler :))
Benim de en sevdiklerimden olduğu için bolll bol doldurdum içine Feyza'cım, gel beraber olsun, kaldırdım tepsiyi :P
Aybike'cim beğenmene sevindim sevgiler...
Mihriban'cım lezzet garanti ise hangi zamanda yerse yesin insan damakta izi kalıyor değil mi, beğenmene sevindim sevgiler :))

Adsız dedi ki...

Görüntü tıpkı benim yediğim gibi nefis görünüyorlar, tadınıda çok güzel oturtmuşsundur eminim. Artık onuda yediğimde söyliyeceğim.
Ellerine sağlık.

Ayşe serviste çapraz komşun.

Cafe Gusto dedi ki...

Burcucuğum benden önce davranmışsın.Hep nokul tarifi vereyim dedim durdum tembellik işte...Eline sağlık canım görüntü tam puan eminim lezzeti de öğledir...
sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

Burcuuuuu Elvan hiç yememiş bak nokulu.Gelince biz yapalım da yedirelim ne dersin?
sevgiler...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Serpiiil bilenin beğenisi almak ta ayrıca keyifli oluyormuş :)) Evet evet yapalım Elvan'a ;) nokullar benden heh heh...

Adsız dedi ki...

Nokulunu çok beğendim tarif aynı uygulama aynı görüntü çok güzel ellerinize sağlık.....peyman

yemekbahane dedi ki...

Çok severim nokulu..Çok yakın bir arkadaşım Samsunlu.Her bayramda yapsalar da yesem diye dört gözle beklerim.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler
Müge

yeşil kivi dedi ki...

çoktandır denemek istediğim bir tarif nokul, bakalım kısmet ne zamana, anlatımınız "kalk yap" diyor ama ;-)

http://ballkabak.blogspot.com/ dedi ki...

İlk kez görüyorum böyle bir tarif ama içindekilere bakılırsa nefis bişi.Ellerine sağlık benim içinde ye:)

yeşim dedi ki...

of çok güzel ben yavaş yavaş alayım sinsin içime
ellerine sağlık
kocaman sevgiler

Feyhan Sönmez dedi ki...

Ben bunun bir benzerini mayalı hamur ile yapıyorum fakat seninki de çok pratik geldi bana. Enfes bir şey olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler..

lezzetlilerim dedi ki...

BURCUCUM EVET ÇOK GÜZELDİR. BENDE TATMA ŞEREFİNE ERİŞTİM. DAHA DOĞRUSU HER BAYRAM ZİYARETE GİTTİĞİMİZDE KARŞI KOMŞUMUZDA YİYORUZ. ÇÜNKÜ ONLARDA SAMSUN BAFRA'LI. çOK LEZZETLİ VE BESLEYİCİ BİR HAMUR İŞİ.

SEVGİLER

sevdamavisi dedi ki...

Burcu'cuğum,
adını duyduğum fakat hiç tatmadığım bir lezzet çok merak ettim. ellerine sağlık. sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Samsun'un Nokul'u çok nefis olur..))Oraya geldiğimde nokul,haşhaşlı ve pidelerden yemeden asla dönmezdim..))Çok teşekkür ederim canım tarifi bizlerle paylaştığın için ve ellerine sağlık..Sizlere afiyetler olsun canım..

Kocaman sevgilerle

kenya64 dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=UJYMEetMzhQ

bu da nokul türküsü :)

yakında daha temiz bir kayıt yapacağız inşaallah.

zeynep dedi ki...

ben denedm çok güzel oldu ama hamuru sarması zor oldu mayalı daha güzel olur diyorlar acaba onasıl olcak tarif edebilir misiniz. tarif için tşkkrlr

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Zeynep'cim mayalı bir nokul formülasyonu bilmiyorum :( Ve evet hamurun çok esnekçe sarılan bir dokusu yok, ancak yaptıkça şöyle bir yöntem geliştirdim çok çok ince açmadan yapıp sarıp ellerimle hamuru iki yandan çekiştirip boyunu uzatıyorum, biraz daha pratik oluyor ;) Yapıp beğenmene de ayrıca çok sevindim :)) Kocaman sevgiler :))

seyma dedi ki...

ya ben bu nokulu ilk defa arkadasımda duydum bi kere okul getirmiş ilk dedim bu ne garip sey ne kendi tanıdık ne adı gerçi baklavaya benzettim ama ne ilgisi var sonra tarifini istedim bilmiom dedi annesi samsun-bafralı anem yaptı dedi vermedi geldim internetin basına baktım ya ne güzel bişey yaaa herkez yesin çok güzl süüpeeeeeeeeer

Adsız dedi ki...

Merhaba,
internette nokulu ararken sizin sayfanıza rastladım tesadüfen. Ben Bafralıyım; bizler nokulla büyüdük, ama nokulun Samsunda da yapıldıgını bilmezdik. Simdi yurt dısında yasadıgım icin nokulu kendim yapmak istedigimden tariflere göz atmak istemistim. Bizde nokulu yas maya ile yaparlar, hatta agızda dagılması icin sirke koyanlar da vardır. Ama sizin tarifiniz de cok pratik gözüküyor. Ellerinize saglık.

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben Bafralıyım nokulu Samsunlu herkes bilmez ve yapmaz.Daha çok Bafra nın geleneksel yiyeceğidir.Aslının Sinop a dayandığı söylenir.Her Bayram yapılan çayın yanına harika yakışan bir lezzettir.İçine konulan üzüm,ceviz,fındık tam bir enerji bombası.Ben içine tahin de sürüp ondan sonra harcını yayıyorum çok hoş bir tat oluyor.Yöresel nokulumuzu internette görmek çok güzel.Denemenizi tavsiye ederim