27 Temmuz 2008

Ev Kurabiye



"Evim evim güzel evim" diyene niyet, "Kreş bizim evimiz, yaşasın kreşimiz" diyene kısmet, tarçın kurabiyeli lezzeeet :))

21 Temmuz 2008

Lezzet Cheesecake



Eskiden yaptığım ve hatta yayınladığım bir tarif... Soğuk pişmeyen bir peykek... Tarif linkini vermek için şöyle bir eski yayınladığım tariflere uzandığımda iç ses şunu dedi " Nerede o şevk? Nerede o heyacan? " Bilmiyorum. Sahi benzer şeyler soruyor mu size de içsesiniz?

Tarif için tıklayın.

07 Temmuz 2008

Yeşil Zeytin Ezmeli Muffin


Tarif arşivden, mis baharatlı çok lezzetli yeşil zeytin ezmesi Vakıflar'dan ;)
Reçeteler??
Bitmediler :(
Ama az kaldılar :))
Malzemeler:
3 Yumurta
150 gr margarin
1 paket çiğ krema
2 Su bardağı un
1 Su bardağı mısır unu
1 Paket kabartma tozu
Hazırlanışı: Oda ısısındaki margarin kremalaşana dek çırpılır. Yumurtalar teker teker eklendikten sonra krema ve yeşil zeytin ezmesi de eklenerek karışana kadar çırpılır. Tüm unlu malzeme elenerek tahta kaşıkla karışıma yedirilir. 180 Derece ısıtılmış fırında ilk 20 dakika fırın kapağı açılmaksızın kürdan testini geçene dek pişirlir.
Kah kahvaltılık olarak, kah yolluk olarak afiyetle ve de süratle tüketilir :))

08 Haziran 2008

Kavanozda Şekerleme Kurabiyeler

Tarçınsulu Kurabiyeler tadında, çiçek kalıpla renkli şeker hamuru endamında, ben deyim 50 YKr, siz deyin 1 YTl madeni para ebatında, bir cici şeker kavanozunda güzel bir sofrada yerini bulmaca :))

21 Mayıs 2008

Şeker Börek


Yumuşamış milföy hamurunun ortasına büfe sosis koyup, şeker paketler gibi sarıp, kenarlarını kıvırıp, üstüne de yumurta sarısı sürerek fırınlarsak ne olur ??
Şeker Börek olur :))))
Not: Tarif ve ilham iş bu siteden alınmıştır.

12 Mayıs 2008

Safranbolu&Amasra

Haftasonu Safranbolu ve Amasra'daydım...
Safranbolu'nun otantik kahverengisi, Amasra'nın yeşili mavisiyle gördüklerim ve de altı muhabbet dost yüzle yaşadıklarım benim, yediklerim içtiklerim de sizin olsun :))
Yolculuk sonrası ziyafetlere Karabük yakınlarında Çevrikköprü'de yediğimiz Kuyu Kebabı ile başladık. Lokum yumuşaklığında nefis mi nefis etler, iç pilav ve renkli turşularla sunuldu bize. Üste içtiğimiz cezvesinde köpüklü sunumuyla gelen Türk Kahvesiyle yol yorgunluğunu bırakıverdik...


Yemyeşil ağaçların sardığı kartpostal gibi uzuuun bir yolun sonunda Amasra'ya ulaştık. Akşamında "Mavi-Yeşil" restorandaydık.
Şehre münhasır lezzetteki Salatamızı yedik...
Kalkan'la doyduk...


Manda yoğurdu ile keyfi katmerledik...
Fb'li darbukacının Gs marşı çalmasıyla coştuk :))


Dalga sesleriyle uyandığımız sabahın gezintisinden sonra, çay içtiğimiz mekandaki kedi -Rakı şişesinde dün akşam balık olan illaki vardır- diye ava gelmişti ;))

Muhabbet tadı damağımızda kala kala tekrar yollara düştük. Eve dönünce geziyi yad ederken yemelik Safranlı Lokum ve Bağlar Gazoz'unu da almayı unutmadık. Susamsız simitleri de pazartesiye sabah kahvaltısı ettik :))

04 Mayıs 2008

Çikolata Cilalı Kek



Bitter çikolata tadında, şekeri dozunda bir kek denemesi...

Kek için...

125 Gr Tereyağ (oda ısısında yumuşamış) 1 Su bardağı pudra şekeri 2 Adet yumurta (hafif çırpılmış) 1 paket vanilya 1 paket karbonat (1 çorba kaşığı) 1,5 Su bardağı Un 0,5 Su bardağı kakao 0,5 Su bardağı süt (oda ısısında) 4 Çorba kaşığı portakal suyu

Sırası ile karıştırılan malzemelerden elde edilen kek hamuru, 180 derecede, ilk 20 dakika fırın kapağını açmaksızın, kürdan testini geçene dek pişirilir.

Çikolata Cila...

0,5 Su bardağı pudra şekeri 3 Çorba kaşığı kakao 2 Çorba kaşığı fıstık ezmesi (yada tereyağ) karışımı koyu bir kıvam alana dek süt ilavesi ile karıştırılır. Soğumuş kek üzerine sıvanır.

Ve iş bu tarif te, yeni-yine-yeniden sıcak neskafe yanında çatal çatal tüketilir ;))

Not: Tarif Pratik Mutfak Rehberi Çay Saati ekinden.

27 Nisan 2008

Diyet Düğme


Evcilik Lezzetler labratuvarlarından, iş bu tarif ruh ikizine ithaf olunur ;))
Malzemeler:
1 Yumurta
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı pekmez
1,5 Su bardağı kepekli un
1,5 Su bardağı çavdar unu
Tüm malzemeler yoğurularak elde edilen hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Yağlı kağıt yardımıyla, merdane ile açılarak çay bardağı ile yuvarlak şekil verilir. Yuvarlakların ortasına kürdanla düğme deliği şekli verilip, ağzı unlanmış likör bardağı yuvarlaklara bastırılarak düğme formatı tamamlanır :)) 180 Derecede 15 dakika pişirilir. Soğumanın ardından ağzı kapalı kapta muhafaza edilir.
Un muhteviyatı itibariyle ve de tepsiye serilmiş yağlı kağıt mevcudiyetindeki yağ zerrecikleri dışında damla yağ içermeyen bu formülasyon oldukça zor şekillendirilebilir yapıda. Vakti dar olanlar için unlanmış elle yuvarlayarak şekillendirilmesi de önerilir ;) Afiyet olsun kilo olmasın işallah :))

17 Nisan 2008

Karışık Ekmek


Un çeşitlerini artırdıkça, karıştırdıkça lezzet bulan bir ekmek daha...
1 Su bardağı parmağı hafif yakan ılıklıktaki süte 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 Paket yaşmaya eklenip ezilerek yarım saat kadar bekletilir.
1 Su bardağı soya unu
1 Su bardağı çavdar unu
1 Su bardağı kepekli un
2,5 su bardağı un (Bu miktarı sıvı ilavesinin ardından artırıp, azaltabilirsiniz)
1 yemek kaşığı tuz
Tüm unlu malzemeler elenerek büyükçe bir kaba alınır. Bekletilmiş sütlü maya ve 1 şişe soda ile yoğurulur. Bir kaç saat kadar kalınca giydirilerek sıcak ortamda mayalanmaya bırakılır. Yağlanıp unlanmış baton kek kalıbına alınan hamurun üzerine zeytinyağ gezidirlerek haşhaş tohumu ve ayçekirdeği içi serpiştirilir. 200 Derecede pişirilir.

13 Nisan 2008

Çikolatalı Cupcake



Esasen sade ve fakat iç ve dış çikolata takviyeleriyle lezzetlendirilmiş mis tereyağ kokulu bir cupcake... Bu cupcake; süngerimsi kıvamdaki kekdaşlarına göre sert tabiatlı bir cupcake oldu ve bana küçükken pastanelerden aldığımız kağıtlı üzümlü kekleri hatırlattı :))

Malzemeler: 200 gr tereyağ 1+1/4 su bardağı toz şeker 1 Paket vanilya 4 yumurta 3,5 Su bardağı elenmiş un 1 Paket kabartma tozu İç dolu için lokmalık tadelle çikolatalar

Tüm malzemeler sırasına göre mikser yardımıyla karıştırılır. Muffin kalıplarının yarısına kadar pay edilen kek hamurun ortalarına birer tane lokmalık tadelle çikolata kondurulup tekrar kek hamuru ile kapatılır. 180 Drecede ilk 20 dakika fırın kapağını açmaksızın kürdan testini geçene kadar pişirilir. Soğumanın ardından üst yüzeyine nutella sürülen cupcakeler damla çikolata ile kaplanarak süslenir. Afiyet olsun :))

Not: Bu ölçekle 20/25 tane orta boy cupcake elde etmek mümkün ;)

30 Mart 2008

Pastakolik:Lokumdan Güllü Pasta

Pastakolik Evcilik, Lezzetlerinin yıldönümü şerefine lokumdan gül yaptı :))

Lokum Hamuru
4-5 Adet beyaz sade lokum
2 Çorba kaşığı nişasta (Buğday kullandım)
2 Çorba kaşığı pudra şekeri (Sıradan bir marka)
Kürdan ucu kadar kırmızı gıda boyası
Tüm malzemeler porselen bir kapta birbirine yedirilerek yoğurulur. Elde edilen neredeyse şeker hamuru el hafif nişastalanarak gülleştirilir. Gül yapımının detaylı anlatımı için tıklayın.
Pandispanya: (18 cm lik kelepçeli kalıp için)
3 Yumurta
3 Fincan şeker
2 Fincan un
1 Fincan nişasta
Yumurtaların ak ve sarıları ayrılır. Aklar bir fiske tuz ilavesiyle 1,5 fincan şekerle mikserle sertleşene dek karıştırılır. Ardından sarılar kalan 1,5 fincan şekerle beyazlaşana kadar çırpılır. Ak karışımına sarı karışımı tahta kaşıkla yedirilir. Elenmiş un ve nişasta da eklenerek yine tahta kaşıkla karıştırılır. Yağlanmış kelepçeli kalıpta 180 derece ısıtılmış fırında ilk 20 dakika fırın kapağı açılmaksızın kürdan tesitini geçene dek pişirilir.
Pandispanya katlara ayırılır. Katlar şekerli sütle ıslatılır.
Krema:1 Paket çiğ krema+3 yemek kaşığı pudra şekeri çırpılarak hazırlanan krema ara kata ve tüm yüzeye kaplanır. Bıçakla kremaya baklava desenli kesitler atılır. Kesit kesişimlerine arjantin şeker yerleştirip lokumdan güllerle pastamız taçlandırılır.


Lokumdan gül yapımı tesadüfen elime geçen çok eski, hatta kapağı yırtılmış bir kitaptan alıntıdır. Velakin bu gülleri yapıp paylaşmak ben de Evreka! Evreka! diye bağırma isteği uyandırmaktadır :))
Pastakolik etkinliğindeki birbirinden güzel pastaları görmek için tıklayın.

25 Mart 2008

Kelebek Bisküvi



Böyle bitter çikolata acı tadında keyifli bir kelebek bisküvi :))

Yarım paket yumuşamış margarin+1 oda ısısında yumurta+ 5 yemek kaşığı pudra şekeri+ 1 paket vanilya+3 yemek kaşığı kakao+ 2 Su bardağı un 'dan elde edilen yumuşak hamur yarım saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra yağlı kağıt yardımıyla merdaneyle açılıp şekillendirilir. 180 Derecede pişirilir. Kahve yanında afiyetle tüketilir :))

Not:Kalıplar Samsun Küçük Pazar'dan dört modelli fiyat 1 Ytl ;)

11 Mart 2008

Külahta Truff

Kunter'in saatlerce! yalayarak tükettiği külahta truf,
Tarif için tıklayın :))

09 Mart 2008

Portakal&Limon Kabuğu Reçeli



Elde çiçekli kalıp, serde mutfak perisinin ilham pıtırcıkları, masada çiçek gibi bir reçel, fonda Zekai Tunca; dilde güzel bir şarkı...

Bahar çiçek çiçek gelince güzel, Hayat sevilince sevince güzel, Arılar bal petek verince güzel Hayat sevilince sevince güzeeelll...

Malzemeler&Hazırlanış : 3 Portakal kabuğu + Çok çok iri ve kalın kabuklu Milas'lardan gelen ;)Limon kabuğu ... Aşamaların akabinde eklenen 2 Su bardağı şeker ve Yarım limon suyu

Meyveler soyulmadan önce tırtıklı bıçakla acı suyu alınır. Soyulur. Kabuklar bir tencereye alınarak üstünü örtecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır. Suyu süzülüp tekrar üstünü örtecek kadar su eklenip yine bir taşım kaynatılır. Suyu süzülür. Mutfağın baştacı çiçek kalıpla kabuklar şekillendirilir. Elde edilen 1,5 su bardağı çiçek kabuğa 2 Su bardağı şeker eklenerek bir gece bekletilir. Kısık ateşte köpükleri de alınarak kaynatılır. Su dolu bir bardağa ufacık dökülen reçel damlası suda dağılmayana kadar kaynatılır. Yarım limon suyu eklenerek bir taşım daha kaynatılıp kavanoza alınır. Ekmek üstü tereyağda aroma aroma tüketilir :))

05 Mart 2008

Bahar Bisküvi



Mevsim bahar olunca,

Çiçekler hamura dolunca,

Bisküvi yapmak ne güzeelll

:))))

Malzemeler : 150 Gr yumuşamış margarin+ 1 Yumurta+ 1 Su bardağı pudra şekeri+ 1 Paket vanilya + 1 Su bardağı Nişasta (mısır buğday patates elde ne varsa) + Yaklaşık 3 Su bardağı un ile yoğurularak hazırlanan hamur yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Kalıpla şekillendirilerek 180 Derecede 10 dakika kadar pişirilir.

Kalıpla şekillendirme sırasında ben minik çiçek kalıplarımı kullandım. Ama bu tip bir hamurla bıçak ucuyla çatalla çeşit çeşit desenler yaratılabilir. Pişmenin ardından çiçeklerin ortasına kondurduğum malzemeyi vaktinde Pastamalzemeleri'nden almıştım.