06 Haziran 2009

Kakaolu&Vişne Marmeletalı Kurabiyeler

Yeni cici kalıplarımın verdiği ilhama dayanarak nefis bir kurabiye hazırladım. Ben de vişne&çikolata lezzet bütünlüğünü sevenlerdenim. Ben kadar tutkun olmayan ev ahalisi için de, hamurun yarısına kakaoyu sonradan ekleyerek sade haliyle hazırladım.
Malzemeler:
1/2 paket yumuşamış margarin
1 oda ısısında yumurta
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao ( yarısını sade yapmak isterseniz 1 yemek kaşığı)
2 Su bardağı un
Vişne Marmelatı
Hazırlanışı: Margarin ve pudra şekeri mikserle krema kıvamı alana dek çırpılır. Yumurta eklenip biraz çırpıldıktan sonra toz malzeme elenerek yavaş yavaş eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Yarım saat buzdolabında dinlendirilen hamur unlanmış tezgahta merdane ile açılarak kalıpla şekillendirilir.
Kurabiyelerin tabanı için bir bütün kurabiye ve üst için bir delikli kurabiye şekliyle hazırlanır. (Şekillendirme için uygun aparatınız yoksa bardakla şekillendirdiğiniz hamuru, daha küçük ebattaki kurabiye kalıplarınızla keserek aynı görüntüyü elde edebilirsiniz.)170 Derecede 10 dakika kadar pişirilir. Soğumanın ardından bütün yuvarlakların etrafına incecik marmelat sürülür. (Bu işlem için en ince uçlu krema sıkma aparatını yada enjetör kullanabilirsiniz.) Delikli kurabiyelere elekle kakao yada pudra şekeri serpilir. Bütün taban üstüne yapıştırılır. Yine ince krema sıkma aparatıyla içleri marmelatla doldurulur. Afiyet olsun :))



19 Mayıs 2009

Nişan Kurabiyesi

Burcu'nun Sevgili Günlük'ü:Hamide'sinin mutlu gününün hatırasıdır ;)
Malzemeler: 125 gr Tereyağ (yumuşamış) 1+1/4 Su bardağı Pudra şekeri 1 Yumurta 1 paket vanilya 2 Tepeleme yemek kaşığı nişasta 3 Su bardağı un (+/- 1 su bardağı un)
Hazırlanışı:Tereyağ ve pudra şekeri mikserle krema kıvamına gelene dek karıştırılır. Yumurta eklenir karışana kadar karıştırılır. Vanilya eklenir yine karışana kadar karıştırılır. Nişasta ve un da eklenerek elle yoğurulur. Yarım saat buzdolabında bekletildikten sonra unlanmış zeminde açılıp kalıplarla şekillendirilir. 175 Derece fırında 10 dakika kadar pişirilir.
Bu ölçüyle 25/30 adet kurabiye elde etmek mümkün. Süslemesi için şeker hamuru çiçek kalıpla şekillendirildikten sonra sulandırılmış balla yapıştırılır. Arjantin şekerle de süslemeye asalet katılır :))

02 Nisan 2009

Pretzel Kraker


Namı "Pretzel" diye anılırmış bu şeklin. Kalıbı Eylül Gıda'da gördüğümde kraker yaparım düşüncesiyle almıştım. Meğer Pretzel Almanlara özgü bir ekmeğin de şemaliymiş.
Oktay Usta'nın tarifiyle yaptığım kraker hamurunu pretzel kalıbımla şekillendirdim, pişirdim ve de sonuçtan ziyadesiyle memnun kaldım :))
Malzemeler:
3 Su bardağı Un
1/2 Paket Kabartma tozu
50gr Yumuşamış tereyağ (3 yemek kaşığı)
1 Su bardağı Buzlu Su
1 Tatlı kaşığı Tuz
1 Yumurta Sarısı
Süslemek için;
1 Yumurta akı
Susam
Hazırlanışı: Tereyağ ve yumurta sarısı çatalla birbirine yedirildikten sonra üzerine buzlu su eklenir. Tuz, kabartma tozu ve unun 1 su bardağı kadarı elenerek eklendikten sonra kalan un yavaş yavaş eklenerek yoğurulur.Çubuk şeklinde yada kalıplarla şekillendirilen hamur önce yumurta akına sonra susama batırılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır. 230 Derece önceden ısıtılmış fırında susamlar kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun :))

26 Mart 2009

Mini Harf Kurabiyeler

Çok nazlıdır Mutfak Perisi. Bir kere ihmal ettiniz mi günlerce gelmez. Nihayet benimkisi de; bir peri kızın yaklaşan doğum günü için geldi :)) Minik harf kalıplarla, kurabiyeden yazılar yazdırdı da süsletti bana. Fotoğraflama için güneş ışığını bekletmeden oturttu bilgisayar başına :))


İyi ki doğdun Zeynep Beyza :))

01 Mart 2009

Kakaolu Cupcake



Hani ekstra huzurdur ya evde kek kokusu... Katmeridir çaya dem keyfi. Malzemesi kolay, iş çıkışı çalakalem yapılıveren işte öyle bir kek...

Malzemeler: 3 Yumurta (oda ısısında) 1,5 Su bardağı Şeker 1,5 Su bardağı Süt 1 Su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ 3 Su bardağı un 1 Paket kabartma tozu 1/2 Su bardağı Kakao Üzeri için yumuşamış Nutella

Hazırlanışı: Yumurta ve tozşeker mayonez kıvamına gelene dek mikserle çırpılır. Süt ve sıvıyağ da eklenip karışana kadar çırpılır. Tüm toz malzeme elenerek eklenip yine karışana kadar karıştırılır. Yağlanıp unlanmış kek kalıbında da pişrilebilen kek hamurunu, muffin kalıplarına pay edecek olursanız 15/16 adet cupcake elde edebilirsiniz.180 Derece önceden ısıtılmış fırında, ilk 20 dakika fırın kapağı açılmaksızın kürdan testini geçene dek pişrilir. Soğuduktan sonra Nutella ile cilalanarak servis yapılır. Afiyet Olsun :))

Tarif Kekevinden ;)

12 Şubat 2009

Sevgililer Günü Kurabiyeleri


Yaklaşan sevgililer günü münasebetiyle bizim kızlarla toplandık kalpler dolusu kurabiye süsledik. O akşam; Dilek, Saadet, ben ve tabi bir de Kunter pek çok eğlendik :))

Bu yazıda kurabiyelerin tarifi yok. Amaaa...
Aşk'ın Tarifi var.


Seversin,
Kavuşamazsın,
Aşk olur...
~Aşık Veysel~

08 Şubat 2009

Arpa Ekmeği

Arpa'nın faydalarını duyduktan sonra; dolabın bakliyatlar kısmında pirincin, bulgurun yanında bir kavanozluk yer de arpa tanelerine ayırdım. Kepeklisi, çavdarı derken unların olduğu kısımda bir de arpa ununa yer buldum. Arpa unuyla şifalı doygun bir ekmek yaptım :))
Malzemeler:
3 Su bardağı arpa unu
3 Su bardağı kepekli un
1 Paket instant maya
1 Tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar sıcak su
Susam(üzerine serpmek için)
Hazırlanışı: Arpa unu ve kepekli un elenerek derince bir kaba alınır. Maya ve tuz ilavesinin ardından harmanlanıp mayalama ısısındaki sıcak su ekleyerek yoğurulur. Yumuşak kıvamdaki hamur üzerine nemli bir tülbent örtülerek, kalın bezlerle sarıp sarmalanıp bir saat bekletilir. Unlanmış elle hamur kabından alınıp baton kalıba yerleştirilir.(Teflon kalıp yağlanmaksızın kullanılabilir) Üstüne susam serpilerek yarım saat te bu şekilde mayalandırılır. 180 Derece fırında 45 dakika pişirilir. Fırından alınan ekmek bezlere sarılarak soğuyana dek bekletilir. Soğumanın ardından dilimlenmeye hazır hale gelir.
Afiyet Olsun :))

01 Şubat 2009

Çiçek Bahçesi Pasta

Bir çiçek bahçesiyse ömür; tüm renklerini hep birarada! yaşamak dileğiyle...
İyi ki doğdun hayat arkadaşım ;))


Pasta muhteviyatımız; Yoğurtlu kakaolu pandispanya, ara katta cremole, üst sıvada kremşanti şeklinde. Rengarenk şeker hamuru güllerse gelin&görümce ortak yapımıdır :)))

18 Ocak 2009

Petibör Bisküvi


Ülker'inkiyle lezzet olarak neredeyse kardeş olabilir bu bisküviler. Tarifteki kabatma tozunu bisküvi namına yaraştırmadığımdan bu denememde koymamıştım. Ve fakat gördüm ki dokunun hareketliliğine, lezzetin çıtırlığına çokça katkısı var. Denerseniz mutlaka kabartma tozunu da ekleyin.Fırından çıkmış nispeten dolgun görünümdeki bisküvilerinizin yanına bir de çay koyun :)) Ayrıca ağzı kapalı kapta uzun süre çay dostu olarak size eşlik edecektir ;)
Malzemeler:
125gr Margarin(Yumuşamış)
4 Yemek Kaşığı Süt (Oda Isısında)
6 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
2 Yumurta (Oda ısısında)
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
4 Su Bardağı Un (Elenmiş)
Hazırlanışı: Unu azar azar eklemek suretiyle yüm malzemeler elle yoğurulur. Unlanmış zeminde petibör kalıpla, yada hamur ruleti ile keserek dikdörtgen şekli verilir. Çatalla bisküviler delinerek petibör görünümü tamamlanır.180 Derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyetle yenir :))

31 Aralık 2008

Noel Baba Pasta



Mutlu, çok çok mutlu yıllar :))

Zat-ı muhterem Noel Baba; Yoğurtlu-Kakaolu Pandispanya , ara katta cremole&kestane püresi, kaplamalarda kremşanti muhteviyatlıdır ;)

24 Aralık 2008

Joyfullhouse Kurabiyeleri

Bugün Kunter'in kreşinde çocuklarla birlikte kurabiye süsledik :))) Şeker hamuruyla tanışan minik eller birbirinden cici Joyfullhouse Kurabiyeleri hazırlayıp eve götürmek için paketlediler. Şeker hamurunu pek seven minikler çok eğlendiler çokk! Joyfullhousesamsun'un muhteşem ekibine kocaman sevgiler :))

Zencefilli Kurabiyeler:
Malzemeler: 125 gr Tereyağ (yumuşamış) 1+1/4 Su bardağı Pudra şekeri 1 Yumurta 1 Tatlı kaşığı zencefil 2 Tepeleme yemek kaşığı nişasta 3 Su bardağı un (kıvama göre ek yapılabilir)
Hazırlanışı:Tereyağ ve pudra şekeri mikserle krema kıvamına gelene dek karıştırılır. Yumurta eklenir karışana kadar karıştırılır. Zencefil eklenir yine karışana kadar karıştırılır. Nişasta ve un da yavaş yavaş eklenerek elle yoğurulur. Yarım saat buzdolabında bekletildikten sonra unlanmış zeminde açılıp kalıplarla şekillendirilir. Çöpşiş takılmış kurabiyeler 175 Derece fırında 10 dakika kadar pişirilir.

04 Aralık 2008

Bayram Kurabiyeleri

Keyif veren inceliklerle dolu bir bayram dileklerimle...
Mutlu Bayramlar :))

25 Kasım 2008

Cevizli Biscotti

Görüntüsünün kuruluğuna inat ağızda dağılan misler gibi Biscottilerden yoksa siz hala denemediniz mi? Şahsen ben yeni deneyebildim :)) Çaya kahveye pek güzel arkadaşlık eden biscotti demirbaş kurabiye tariflerimin arasındaki yerini aldı ;)

Biscotti denediklerini gözünüz kapalı deneyebileceğiniz Burçin Birdane'den ;)
Tarifi Burçin'in sayfasından copy paste vb darbelerle aktarıyorum.
Malzemeler:70 gr. tereyağı 2 yumurta 2 su bardağı un 1 su bardağı toz şeker 1 portakal kabuğu rendesi 2 yemek kaşığı portakal suyu 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 paket vanilya şekeri 1 çimdik tuz 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz Üzerine serpmek için :2 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:Fırını önceden 170 ˚C’ye ayarlıyoruz. Un, kabartma tozu, şeker ve tuzu derin bir kap içerisine eliyoruz.Oda ısısında yumuşamış olan tereyağı, portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave ederek yoğuruyoruz. Yumurtaları ve vanilyayı da ilave ederek yoğurmaya devam ediyoruz.Hamuru unlanmış tezgah üzerine alarak cevizi ilave edip yoğuruyoruz. Daha sonra iki eşit parçaya bölerek yaklaşık 20 cm uzunluğunda iki ekmekçik olacak biçimde elimizle şekil veriyoruz.Toz şekeri serperek elimizle hafifçe bastırıp oval form oluşmasını sağlıyoruz. Bu aşamada çok bastırmamakta fayda var. Çünkü zaten pişerken hafifçe yayılıyor. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. pişiriyoruz.Fırından çıkarıp 15-20 dk. tel ızgara üzerinde soğutuyoruz. Fırın ısısını 160˚C’ye düşürüp hamuru yaklaşık 1 cm kalınlığında dilimliyoruz.Tekrar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 30 dk. daha pişiriyoruz.

18 Kasım 2008

Hülya Hanım'ın Lokumdan Pastaları

Kısa bir süre önce Lokumdan Güllü Pasta'ma beni çok mutlu eden bir yorum aldım. Almanya'dan Hülya Hanım lokum hamurunu denemiş, hatta pasta kaplamasında da kullandığını söylüyordu. Yayınlamak üzere kendisinden fotoğraflarını istediğimde bana birbirinden güzel pastalarının fotoğraflarını yolladı :)) Hülya Hanım'ın da pandispanya favorisi Müge'nin yoğurtlu Kakaolu Pandispanyası imiş ;) Lokum hamurunu hazırlarken ellerini hafif ıslatıp lokumları ezdikten sonra yoğururduğu tüyosunu da bizlerle paylaşmış ;)
Bu pastası gerçek şeker hamur kaplamalı...

Lokum hamurundan makete çalıştığı araba pastası...


Pastasever Hülya Hanım'a paylaşımı için çokk teşekkür ediyorum :))

16 Kasım 2008

Köstebek Pasta

Arada sırada sağdan sağdan reklamlarıyla yüzünü gösteren Dr. Oetker Amca duymasın ama hazır paketi olmaksızın nefis bir Köstebek Pasta yaptım ;)
Malzemeler
4 Yumurta
125 gr margarin (benmari eritilmiş)
80 gr bitter çikolata (benmari eritilmiş)
1 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı un
2-3 Yemek kaşığı kakao
1/2 Kahve fincanı süt
1 Çorba kaşığı reçel (vişne kullandım)
1 Paket Kabartma tozu (Bizim amcanın markasından :))
1 Paket Vanilya (Amca sen çok yaşa :))
Kreması:
1 Litre süt
7 Yemek kaşığı nişasta
1 Su bardağı şeker
1 Paket kremşanti
Ara dolgu için 2 adet muz

Hazırlanışı: Yumurta şeker ve vanilya açık renk olana dek mikserle çırpılır ardından oda ısısındaki diğer sıvı malzemeler eklenerek karışana kadar çırpılır. Toz malzemeler başka bir kapta elenerek tahta kaşıkla karışıma eklenir. 26 cm lik sadece tabanı yağlanıp unlanmış çember kalıba alınır.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ilk 20 dakika fırın kapağı açılmaksızın kürdan testini geçene dek pişirilir.
Krema için, kremşanti hariç tüm malzemeler çırpma teli ile sürekli çırpılarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. Soğutulduktan sonra kremşanti toz halde eklenerek çırpılır.
Ortası kenarlardan 2 cm kalacak şekilde oyulan pandispanya tabanına muz parçaları döşenir ardından kreması kümbet olacak şekilde dökülür. Oyularak traşlanmış pandispanya parçaları elle ufalanarak pasta yüzeyine yayılır. Afiyet olsun :))