04 Şubat 2008

Havuç Topları


Ara sıra takılır bu Evcilik tarif defterine... Özene özene yazmıştır işsiz günlerinde her bir tarifini.Tarif başlıklarını süslemiştir rengarenk kalemlerle. Bir yüzde tatlı tarifler, ters çevirince diğer yüzde tuzlu tarifler yazılıdır; Evcilik evire çevire pişirsin diye. Kimi sayfada kakaonun tozu kalmıştır, kimisinde haşin mikserden sıçrayan yağ damlacıkları, sonraları da evin paşasının kaşla göz arası yaptığı çizimleri :))
Malzemeler;
3 Su bardağı rende havuç
0,5 Su Bardağı şeker
1,5 Su Bardağı su
Tüm bu malzemeler kaynayana dek yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
Ilık! (bu ünlem orjinalde de mevcut) iken robottan geçirilmiş 30/40 tane Petibör bisküvi ilave edilip karıştırılır. Yuvarlak şekil verilip hindistan cevizi rendesine bulanır. Tepesine kürdan saplanır demiş Evcilik eskiden, velakin şimdi truf kağıtlarındaki şıklığıyla sunmak istemiş...

30 Ocak 2008

Soyaunlu Ekmek


Malzemeler:
1,75 Su bardağı Ilık süt
1 Paket instant maya
Bir çimdik şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Su bardağı soya unu
1,5 Su bardağı kepekli un
Hazırladığımız yumuşak hamurumuzu bir saat kadar sıcak ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Ardından elimizi unlayarak hamurdan parçalar koparıp, yağlayıp unladığımız küçük yuvarlaklı kalıbımıza alıyoruz. Unladığımız çiçek kalıbıyla hafif bastırarak çiçek deseni konduruyoruz. 200 Derecede pişiriyoruz.Bu ebatta altı tane ekmekçiğimiz oluşuyor.
Bu çok lezzetli ve çok sağlıklı ekmeğimizi afiyetle yiyoruz :))

27 Ocak 2008

Çikolatalı Makaron

Eyyy eteklerini kuşanıp gelen zarif kurabiye; tartısızlığıma, eteklerinin nazına rağmen, Üstad'ın açtığı yolda gösterdiği hedefe hiç durmadan gitmek suretiyle nihayet sana kavuştum :))
Detaylı paylaşımlarıyla mutfaklarımıza bambaşka tadlar katan, adı gibi -Bizim- Pastane'nin detaylı makaron tarifi için tıklayın.
Tariflemede geçen Makaron hamuru için :
1 Su bardağı pudra şekeri (Celal Usta)
1/2 Su bardağı badem unu
3 Yemek kaşığı kakao
Karışımını üçer kez, sabırla robotton ve elekten geçirdim.
2 Yumurta akını Zinnur'un anlattığı gibi yumuşak tepeler oluşana kadar mikserin orta kademesinde, sonra 5 yemek kaşığı şekeri teker teker eklerken yüksek devirde karıştırıdım. Sonrasında unlu karışım ve yumurta akını tahta kaşıkla karıştırdım. Karışımı 1cm'lik uç takılmış krema sıkma aparatıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepisisine 2 cm'lik yuvarlaklar halinde sıktım. Kabuklanma için mevsim koşullarından yardım aldım ;) 15 dakika kadar balkonda beklettim. 175 Derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdim. Soğuduktan sonra yağlı kağıttan ayırıp, ikişerli gruplar halinde aralarına Nutella sürdüm.
Eee bu nefis ve de kendine münhasır etekli zerafeti bulmuşken parmak-başa hatıra fotoğrafı çektirmeden de bırakmadım :)))))



24 Ocak 2008

Portakal Kabuğu Rendesi



Yazortasına portakal kabuğu rendem bulunsun, soğuk sütlü tatlılarıma, keklerime, kurabiyelerime tat katsın diyorsanız; şimdiden rendeleyin portakalın kabuğunu, sonra hacmi kadar tozşeker ekleyerek karıştırın, cam kavanoza aktarıp ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabında muhafaza edin. Yazın portakallı tatları için şimdiden afiyet olsun. Evcilik Lezzetler'in 100. postu da hayırlı uğurlu olsuuunnn :)))

20 Ocak 2008

Truff


Mutfakta sık sık denemeler yapıyorum.Çoğu kemara arkasında kalıp vizyona girmeyen... 2 Yumurta diye başlayan kek denemelerim için ideal oyuncağımı, evcilikliğime yakışır, 18 cm'lik kelepçeli kalıbı buldum nihayet! (Yaşasın böyük şehir :))
Fıstıkezmeli bir kek denemesi yapmıştım. Evde denemeler neticesi tatlı enflasyonu yaşandığından mıdır yoksa uzun süredir ev popilasyonu nüfus:2 de kaldığından mıdır bilinmez onc-ağızz 18 cm'lik kekimin yarısı yenmedi. Attım buzluğa, sonrasında vakit ayırır ayırmaz gelsin trufflar :)) Bu kek trufa öyle çok yakıştı ki tarif defterime truf yapmalık kek olarak geçirdim :))
Fıstıkezmeli Kek;
2 yumurta
3/4 Su bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı fıstık ezmesi
1 Kahve Fincanı süt
2 Yemek kaşığı kakao
1/2 Paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 Su Bardağı un
180 derecede kürdan testini aşana dek pişirilir ;)
Truff;
1 Paket çiğ krema ocakta karıştırılarak kaynatılır, 1 Su bardağı bitter çikolata parçacığının olduğu kaba alınır. Kek parçacıkları da eklenerek mikserle karıştırılır. Bir gece buzdolabında bekletilir. Toptop edilerek fıstık tozu evde o an olmadığından fındık tozuna bulanır. Kahve yanında afiyetle damak şenlendirilir, ve hatta aşure getiren komşu teyzelerin kaselerine bolca iliştirilir :))

14 Ocak 2008

Çatal



Eğer ki "Evde sürekli tuzlu ikramım bulunsun", tekrara düşmek gibi olmasın "Bayatlamadan uzun süre de dayansın", bir de üstüne "Tadı pastane tuzlu pastaları gibi olsun" diyorsanız işte tam da bu tarifi tarif ediyorsunuz demektir.

Malzemeler:5 Su bardağı Un 1 Yumurta sarısı 1 Paket margarin(yumuşamış) 1 Kahve fincanı sıvıyağ 4 Çorba kaşığı yoğurt 1 Tatlı kaşığı mahlep 1 Paket kabartma tozu Tuz

Tüm oda ısısındaki malzemeler sırasıyla karıştırılarak elde edilen hamur 1-2 saat buzdolabında dinlendirilir. Çatal yada farklı şekiller verilerek yumurta sarısı yada akı sürülerek çörekotu yada susam ile süslenir.

Afiyet olsun :))

09 Ocak 2008

Bayatlamayan Üzümlü Karanfilli Kurabiyeler

Grip, rinit, coming cold, üsye ve adı her ne çeşitse bir kere geldi mi günlerce bırakmaz insanın yakasını. Burun kah tıkanır kah akar, damarda gezinen ilaçcıklar baygınlara çevirir bünyeyi.
Bir kaç gündür beni de buldu paçavra hastalığı. Aygın baygın yatar iken kapım çaldı. Koca bir paketle geldi kargocu. Uzak uzak diyarlardan ruh ikizim doğum günümü unutmamış bana birbirinden özenli ciciler göndermiş :)) Bu güzel kardan adam kavanoz da o sevgi dolu paketten çıktı :))
Böylesi güzel dostlarınız varsa, böyle cici bir kavanozunuz ve de içine koyacak bayatlamayan üzümlü karanfilli kurabiyeleriniz ne gam şu dünyada :))

Bayatlamayan Üzümlü Karanfilli Kurabiyeler
3 Yumurta
Yarım Su bardağı süt
2 Su Bardağı toz şeker
1 Su Bardağı Kuru üzüm
1 Paket yumuşamış margarin
2 Tatlı kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı toz hale getirilmiş karanfil
1,5 Çay Kaşığı karbonat
6 Su bardağı un
Oda ısısındaki tüm malzemeler karıştırılır. Ele yapışan kıvamda hamur kaşık yardımıyla tepsiye dizilir. 180 Drecede pişirilir. Günden güne ilk tazeliğiyle afiyetle ballı limonlu ıhlamur yanında yenir. Afiyet, şifa olur...

31 Aralık 2007

Çiçek Cips

Lazanya paketindeki, döşesen lazanya çıkmaz sayıdaki lazanya yapraklarını haşladıktan sonra, minik çiçek kalıplarımla şekillendirip tam da Miss Çilek'in anlattığı gibi mısır unu+tuz (ben baharat kullanmadım) karışımına bulayıp bir güzel kızarttım. Paşam için çok sağlıklı atıştırmalık oldular. Velakin dişinin kovuğuna da yetmediler :))
Çiçek cips vesilesi ile herkese çiççek gibi bir yıl dilerim :))

28 Aralık 2007

Haşhaşlı Limonlu Kek

Haşhaşlı kek bende bağımlılık yaptı. Özellikle limonlusunu arar oldu damağım :)) Şöyle malzemesi kolay, bereketli, buram buram limon kokulu, bol haşhaş tohumlu bir deneme yapayım dedim.
Tarif aşağıda. Haşhaş tohumu ve limon kabuğu rendesini damağınıza göre azaltabilirsiniz. Ben abarttım miktarlarını. Velakin der ki tadan arkadaşım "Tarifini internetten verebilirsin ama tadını asla" :))
Malzemeler:
250 gr Yumuşamış margarin
4 Yumurta
1,5 Su bardağı şeker
1 Paket vanilya
1 Çorba kaşığı Limon suyu
2 Büyük limon kabuğu rendesi
1 Su bardağı Un
1 Su Bardağı Patates nişastası
1 Paket kabartma tozu
4 Tepeleme yemek kaşığı haşhaş tohumu
Hazırlanışı: Margarin ve toz şeker, vanilya krema kıvamına gelene dek mikserle çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenerek karışana kadar çırpılır. Limon suyu, limon kabuğu rendesi eklendikten sonra yine karışana kadar çırpılır. Başka bir kapta elenerek hazır edilmiş un+patates nişastası+kabartma tozu karışımı, ardından haşhaş tohumu da eklenerek tahta kaşıkla karıştırılır. 180 Derecede kürdan testini geçene dek pişirilir. Afiyet olsun :))

26 Aralık 2007

Nergis

Hava soğuk
Mevsim kış
Ne getirebilir ki baharı
Masada bir demet nergis :))

25 Aralık 2007

En Tatlı Hediyeler / Chocolate Chip Cookies

Düşünün ki yepyeni bir yıla girerken, gözlerde gülücükle başlayıp, mideye, oradan da muzur şeker molekülleriyle kalbe ulaşacak, içleri ısıtacak, tatlı mı tatlı hediyeler vermek istiyorsunuz dostlarınıza...
Alternatifler için harika bir etkinliğimiz var. Sevgili Burçin'in sayfasını ziyaret ederek birbirinden özenli ve lezzetli "En Tatlı Hediyeler"i görmeniz mümkün.
Bu güzel etkinliğe "En Tatlı Kurabiyeler" kulvarından "Chocolate Chip Cookies" tarifimle katılıyorum. Ben cookieslerimi Migroslarda görüp, adetlerce aldığım kahve kutularıyla hediye edeceğim :))
Malzemeler:
125 Gr Tereyağ (Yarım paket)
1,5 Su bardağı esmer şeker
1 Paket Vanilya
2 Yumurta (Küçük)
2,5 Su bardağı Un
1 Paket kabartma tozu
1 Çay kaşığı tuz
3 Tatlı kaşığı toz haline getirilmiş neskafe
1 Su bardağı Damla çikolata
1/2 Su bardağı Fındık içi (öğütülmüş)
Hazırlanışı: Yumuşamış tereyağı, esmer şeker ve vanilya karışacak kadar mikserle çırpılır. Yumurtalar eklenerek yine karışacak kadar çırpılır. Un+kabartma tozu+tuz karışımı da eklenerek yine karışacak kadar çırpılır. (En az "Alabildiği-Kadar-Un" terimi kadar politik oldu bu "Karışacak-Kadar-Çırpma" terimi de :))
Ardından damla çikolata, neskafe ve fındık içi eklenerek tahta kaşıkla harmanlanır. Fırında yayılmaya meyilli, ele yapışan kurabiye hamuru küçük parçalar halinde fırın tepsisine dizilir. 150 Derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirilir. Tercihen sıcacık kahve yanında afiyetle yenir ;))
Adettendir. Bu güzel etkinlik için ev sahibimiz Felan Filan'a çok teşekkür ederiz denir. Var evet benim de bu tarz bir kapanış cümlem var. İzninizle....
Hayranım sana Burçiiiiiiiiiiiinnn :))))


24 Aralık 2007

Lazanya

İtalyano, lazalyano, bezzelyano...
Velhasıl Şu Garfield ağzının tadını biliyor ;))
*6 adet lazanya, 3 yemek kaşığı sıvıyağ ve tuz eklenmiş 2 lt suda 15 dakika yüksek ısıda tencere kapağı açık pişirilir.
*2 Yemek kaşığı margarin+2 Orta bay doğranmış soğan+ 300gr kıyma + 1 Su bardağı haşlanmış bezelye ile harcı hazırlanır.
*2 Yemek kaşığı margarin+ 2,5 yemek kaşığı un + 2,5 su bardağı süt formülüyle de başemel sos hazırlanır.
*200 gr kadar kaşar peyniri rendelenir.
Tüm bunları hazırladı iseniz lazanyanızı fırında bilebilirsiniz.
Şimdi dikdörtgen borcama iki yaprak yanyana bir sıra lazanya sonra bezelyeli harç, sonra başamel sos, sonra kaşar peyniri rendesi sıralaması ile dizme işlemine geçilir. En üst kata sadece başamel sos ve kaşar peyniri rendesi gelecek şekilde lazanya sonlandırılır. (Bir kaç gün buzdolabında bu şekilde bekletip servis önce de fırınlayabilirsiniz.) Servis zamanı 180 derecede kaşarlar eriyip renk değiştirene kadar fırınlanır.
Afiyetle yenir....

24 Kasım 2007

Kepek Ekmeği

Ekmek yapmanın rahatlacı etkisinin vazgeçilmez çekimi ile oluşuvermiş bir ekmek daha...
Malzemeler ve Kısa metrajlı hazırlama serüveni:
3 Su bardağı Kepekli Un
1 Su bardağı Un
1 Paket instant maya
Bir çimdik toz şeker
Yeteri kadar tuz
Unlu karışım bir kapta harmanlanarak 2 Su bardağı ılık süt ile yoğurulur.
Bir saat kadar sıkıca giydirilerek sıcak ortamda dinlendirilir. Mayalanan hamurumuz çok az yağlanmış unlanmış baton kek kalıbına alınır. Ekmek üstü yumurta sarısı sürülerek arzuya göre keten tohumu, haşhaş, ayçekirdeği içi gibi malzemelerle süslenir. 200 derecede 30/35 dakika pişirilir.
Yirmi yumurta çırpmalık stres potansiyeline sahip bir dimağla yapılır, koklanır, afiyetle yenir...

19 Kasım 2007

Kış Dondurması

Ayva çiçek açmış, olmuş, tezgahlara çıkmış velakin yaz mı gelecek te Kunter dondurma yiyecek. Nasıl da çekmekte canı. Hanımişin fikrini kapmalı Pastacının nefis muzlu cupcakesinden yapmışken bir kaç tane külahlarda pişirmeli, bir güzel kremalayıp süslemeli ;))
Not: Uzun uzun blogları turlamayı, rengarenk postlarınıza yorumlar bırakmayı, yepyeni tarifler ve arkadaşlar keşfetmeyi çokkk özledim. Telekom grevini birr bıraksın ahh bir serileşsin işleri....

21 Ekim 2007

Minik Eller Mutfakta; Dev Ev Kanepe

Merhaba, ben Kunter. Annem onyüzbinmilyonkezinci ev, dolap düzenleme işiyle meşgul olduğundan Evcilik Lezzetler'in klavyesi bana kaldı.
Selen Ablamın düzenlediği Minik Eller Mutfakta için annemle birlikte ben de "Dev Ev Kanepe" hazırladım. (Yeni taşındık ya evimize ;)))
Annemle bizim en zevk aldığımız oyunlar mutfakta yaşanıyor. Aslında ben beraber arabacılık oynamayı da çok seviyorum. Ama annem arabacılıktan pek çabuk sıkılıyor. Mutfakta hiç sıkılmıyor bu annecik :))
Dev Ev Kanepemizi hazırlarken ekmeğimizi ev kurabiye kalıbımızla kestik, çatımız kaşar peynirinden, kapımız salamdan, pencerelerimiz domatesten yapıldı. Aydedemizin gözleri, ağzı beni pek yordu. O işi anneme bıraktım.
Fotoğraflamanın ardından yemeye de kapıdan başladım :))