27 Nisan 2008

Diyet Düğme


Evcilik Lezzetler labratuvarlarından, iş bu tarif ruh ikizine ithaf olunur ;))
Malzemeler:
1 Yumurta
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı pekmez
1,5 Su bardağı kepekli un
1,5 Su bardağı çavdar unu
Tüm malzemeler yoğurularak elde edilen hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Yağlı kağıt yardımıyla, merdane ile açılarak çay bardağı ile yuvarlak şekil verilir. Yuvarlakların ortasına kürdanla düğme deliği şekli verilip, ağzı unlanmış likör bardağı yuvarlaklara bastırılarak düğme formatı tamamlanır :)) 180 Derecede 15 dakika pişirilir. Soğumanın ardından ağzı kapalı kapta muhafaza edilir.
Un muhteviyatı itibariyle ve de tepsiye serilmiş yağlı kağıt mevcudiyetindeki yağ zerrecikleri dışında damla yağ içermeyen bu formülasyon oldukça zor şekillendirilebilir yapıda. Vakti dar olanlar için unlanmış elle yuvarlayarak şekillendirilmesi de önerilir ;) Afiyet olsun kilo olmasın işallah :))

17 Nisan 2008

Karışık Ekmek


Un çeşitlerini artırdıkça, karıştırdıkça lezzet bulan bir ekmek daha...
1 Su bardağı parmağı hafif yakan ılıklıktaki süte 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 Paket yaşmaya eklenip ezilerek yarım saat kadar bekletilir.
1 Su bardağı soya unu
1 Su bardağı çavdar unu
1 Su bardağı kepekli un
2,5 su bardağı un (Bu miktarı sıvı ilavesinin ardından artırıp, azaltabilirsiniz)
1 yemek kaşığı tuz
Tüm unlu malzemeler elenerek büyükçe bir kaba alınır. Bekletilmiş sütlü maya ve 1 şişe soda ile yoğurulur. Bir kaç saat kadar kalınca giydirilerek sıcak ortamda mayalanmaya bırakılır. Yağlanıp unlanmış baton kek kalıbına alınan hamurun üzerine zeytinyağ gezidirlerek haşhaş tohumu ve ayçekirdeği içi serpiştirilir. 200 Derecede pişirilir.

13 Nisan 2008

Çikolatalı Cupcake



Esasen sade ve fakat iç ve dış çikolata takviyeleriyle lezzetlendirilmiş mis tereyağ kokulu bir cupcake... Bu cupcake; süngerimsi kıvamdaki kekdaşlarına göre sert tabiatlı bir cupcake oldu ve bana küçükken pastanelerden aldığımız kağıtlı üzümlü kekleri hatırlattı :))

Malzemeler: 200 gr tereyağ 1+1/4 su bardağı toz şeker 1 Paket vanilya 4 yumurta 3,5 Su bardağı elenmiş un 1 Paket kabartma tozu İç dolu için lokmalık tadelle çikolatalar

Tüm malzemeler sırasına göre mikser yardımıyla karıştırılır. Muffin kalıplarının yarısına kadar pay edilen kek hamurun ortalarına birer tane lokmalık tadelle çikolata kondurulup tekrar kek hamuru ile kapatılır. 180 Drecede ilk 20 dakika fırın kapağını açmaksızın kürdan testini geçene kadar pişirilir. Soğumanın ardından üst yüzeyine nutella sürülen cupcakeler damla çikolata ile kaplanarak süslenir. Afiyet olsun :))

Not: Bu ölçekle 20/25 tane orta boy cupcake elde etmek mümkün ;)

30 Mart 2008

Pastakolik:Lokumdan Güllü Pasta

Pastakolik Evcilik, Lezzetlerinin yıldönümü şerefine lokumdan gül yaptı :))

Lokum Hamuru
4-5 Adet beyaz sade lokum
2 Çorba kaşığı nişasta (Buğday kullandım)
2 Çorba kaşığı pudra şekeri (Sıradan bir marka)
Kürdan ucu kadar kırmızı gıda boyası
Tüm malzemeler porselen bir kapta birbirine yedirilerek yoğurulur. Elde edilen neredeyse şeker hamuru el hafif nişastalanarak gülleştirilir. Gül yapımının detaylı anlatımı için tıklayın.
Pandispanya: (18 cm lik kelepçeli kalıp için)
3 Yumurta
3 Fincan şeker
2 Fincan un
1 Fincan nişasta
Yumurtaların ak ve sarıları ayrılır. Aklar bir fiske tuz ilavesiyle 1,5 fincan şekerle mikserle sertleşene dek karıştırılır. Ardından sarılar kalan 1,5 fincan şekerle beyazlaşana kadar çırpılır. Ak karışımına sarı karışımı tahta kaşıkla yedirilir. Elenmiş un ve nişasta da eklenerek yine tahta kaşıkla karıştırılır. Yağlanmış kelepçeli kalıpta 180 derece ısıtılmış fırında ilk 20 dakika fırın kapağı açılmaksızın kürdan tesitini geçene dek pişirilir.
Pandispanya katlara ayırılır. Katlar şekerli sütle ıslatılır.
Krema:1 Paket çiğ krema+3 yemek kaşığı pudra şekeri çırpılarak hazırlanan krema ara kata ve tüm yüzeye kaplanır. Bıçakla kremaya baklava desenli kesitler atılır. Kesit kesişimlerine arjantin şeker yerleştirip lokumdan güllerle pastamız taçlandırılır.


Lokumdan gül yapımı tesadüfen elime geçen çok eski, hatta kapağı yırtılmış bir kitaptan alıntıdır. Velakin bu gülleri yapıp paylaşmak ben de Evreka! Evreka! diye bağırma isteği uyandırmaktadır :))
Pastakolik etkinliğindeki birbirinden güzel pastaları görmek için tıklayın.

25 Mart 2008

Kelebek Bisküvi



Böyle bitter çikolata acı tadında keyifli bir kelebek bisküvi :))

Yarım paket yumuşamış margarin+1 oda ısısında yumurta+ 5 yemek kaşığı pudra şekeri+ 1 paket vanilya+3 yemek kaşığı kakao+ 2 Su bardağı un 'dan elde edilen yumuşak hamur yarım saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra yağlı kağıt yardımıyla merdaneyle açılıp şekillendirilir. 180 Derecede pişirilir. Kahve yanında afiyetle tüketilir :))

Not:Kalıplar Samsun Küçük Pazar'dan dört modelli fiyat 1 Ytl ;)

11 Mart 2008

Külahta Truff

Kunter'in saatlerce! yalayarak tükettiği külahta truf,
Tarif için tıklayın :))

09 Mart 2008

Portakal&Limon Kabuğu Reçeli



Elde çiçekli kalıp, serde mutfak perisinin ilham pıtırcıkları, masada çiçek gibi bir reçel, fonda Zekai Tunca; dilde güzel bir şarkı...

Bahar çiçek çiçek gelince güzel, Hayat sevilince sevince güzel, Arılar bal petek verince güzel Hayat sevilince sevince güzeeelll...

Malzemeler&Hazırlanış : 3 Portakal kabuğu + Çok çok iri ve kalın kabuklu Milas'lardan gelen ;)Limon kabuğu ... Aşamaların akabinde eklenen 2 Su bardağı şeker ve Yarım limon suyu

Meyveler soyulmadan önce tırtıklı bıçakla acı suyu alınır. Soyulur. Kabuklar bir tencereye alınarak üstünü örtecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır. Suyu süzülüp tekrar üstünü örtecek kadar su eklenip yine bir taşım kaynatılır. Suyu süzülür. Mutfağın baştacı çiçek kalıpla kabuklar şekillendirilir. Elde edilen 1,5 su bardağı çiçek kabuğa 2 Su bardağı şeker eklenerek bir gece bekletilir. Kısık ateşte köpükleri de alınarak kaynatılır. Su dolu bir bardağa ufacık dökülen reçel damlası suda dağılmayana kadar kaynatılır. Yarım limon suyu eklenerek bir taşım daha kaynatılıp kavanoza alınır. Ekmek üstü tereyağda aroma aroma tüketilir :))

05 Mart 2008

Bahar Bisküvi



Mevsim bahar olunca,

Çiçekler hamura dolunca,

Bisküvi yapmak ne güzeelll

:))))

Malzemeler : 150 Gr yumuşamış margarin+ 1 Yumurta+ 1 Su bardağı pudra şekeri+ 1 Paket vanilya + 1 Su bardağı Nişasta (mısır buğday patates elde ne varsa) + Yaklaşık 3 Su bardağı un ile yoğurularak hazırlanan hamur yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Kalıpla şekillendirilerek 180 Derecede 10 dakika kadar pişirilir.

Kalıpla şekillendirme sırasında ben minik çiçek kalıplarımı kullandım. Ama bu tip bir hamurla bıçak ucuyla çatalla çeşit çeşit desenler yaratılabilir. Pişmenin ardından çiçeklerin ortasına kondurduğum malzemeyi vaktinde Pastamalzemeleri'nden almıştım.

01 Mart 2008

Tom&Jerry Pastası



Bu Tom ve Jerry pastası Kunter ve arkadaşı su gibi cici kız Aysuu için hazırlanmıştır...

Tom ve Jerry demişken Kunter'in ikili yaşlarda tellaffuzu Tombicili şeklindeydi. Ve hatta tatilde kaldığımız oteldeki yabancı çocuklar anlamadığı bir dilden konuşurken onlarla iletişim kurmak için kullandığı tek İngilizce kelime dizisiydi :))

Düşünün ki havuz başında kendi dilini bile sökememiş bir Kunter bilmediği başka dilden konuşan çocuklarla oynayabilmek için peşlerinde "Tombicili Tombicilii!!" diye gezinmekte :))

Pastanın pandispanyası tavşan pastada da kullandığım portakal aromalı kakaolu pandispanya. Pandispanyayı ıslatırken şekerli süt kullandım.Krema kaplama ve ara kat için; 2 Paket çiğ kremayı bir paket vanilya ve 5 yemek kaşığı şekerle çırptım.Ara katta susuam krokan da var;)

Süslemede kullandığım renkli çikolatacıklar tıpkı bu tip pasta yapımıyla ilk tanıştığım Pratik Çocuk Doğum Günü Pastasındakilerden. ( Fm by Pastacı ;) Çiftlikte bir aktardan başka birşey almak için girdiğimde tesadüfen buldum.

26 Şubat 2008

Nokul


Nokul Samsun'lu olduk olalı tanıştığımız bir lezzet. Kurabiye mi desek yoksa şerbetsiz baklava mı desek işte öyle bir lezzet. Çay yanına sıkça aldığımız nokul meğer evde de yapılabiliyormuş :))
Malzemeler:
1 Yumurta
1/2 Su bardağı yoğurt
1/2 Su bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı su
1/2 Paket kabartma tozu
1 Çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar Un (benimkisi 4,5 su bardağı kadar aldı)
Oda ısısındaki tüm malzemeler yoğurularak yarım saat kadar oda ısısında dinlendirilir.
Hamur 3-4 parçaya bölünerek elde edilen bezeler oklava yardımıyla açılır. Bir fırça yardımıyla tüm yüzey sıvıyağ ile yağlanır. Önce tozşeker serpiştirilir ardından ince ceviz ve kuruüzüm karışımı bolca hamurun her yanına dökülür. (Tüm hamur için yaklaşık 250 gr ceviz ve 250 gr kuru üzüm karışımı kullandım) Hamur sarılarak elde edilen uzun rulo 3 parmak kalınlığında kesilip yağlıkağıt serilmiş yada yağlanmış fırın tepsisine bitişikçe dizilir. Nokulların üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırına verilir. Nokul yüzeyleri kızarmaya başladığında fırın derecesi 150 dereceye düşürülerek bir süre da içlerinin de pişmesi için fırında tutulur. Nokullar sıcak sıcak başka bir fırın tepsisine aktarılıp üzerine elle su serpiştirilip üzeri kalın bir bezle kapatılıp demlenmeye bırakılır. Soğumanın ardından afiyetle lokum niyetine peşpeşe yenir :)) Yok yemem ben bir çırpıda derseniz, nokul ağzı kapalı kapta uzuuun süre tazeliğini muhafaza ediyor.
Tarif için Peyman Hanıma teşekkürler :))
Türküsü için tıklayın :))

22 Şubat 2008

Yaprak Cheesecake


Uzun zamandır cheesecake yapmamıştım. Biliyorum çünkü bir yapmaya başlarsam sonu gelmeyecek :)) Aşık Eden Tarifler Etkinliği için hazırlanan cheesecakeleri gördükten sonra artık dedim yeter, nefis köreltmelik te olsa 18 cm'ciklik bir cheseecake yapacağım tutmayın beni :P
En damağımda iz bırakan tarife benzetmeye çalışarak yaptım bu peykeki. Brownie Cheesecake'ye benzesin ama beni onun kadar yormasın istedim. Alt katman için kakaolu bisküvi kullandım. Marketten geldikten sonra da niye hazır brownie almadım ki diye hayıflandım...
Süslemede kullandığım yaprak çikolataları gül yapraklarının toprağa bakan iç yüzeyine benmari erittiğim bitter kuvertür çikolatayı sürüp, buzdolabında dondurarak elde ettim :)) Ve bu görüntüyü çok sevdim :))
Malzemeler
Alt katman
1 Paket Ülker Kakaolu Bisküvi
5 Kaşık tereyağ (eritilmiş soğutulmuş)
Dolgu
1 paket labne peyniri
3 Kaşık Tereyağ (yumuşamış)
1/2 Su bardağı şeker
1 Yumurta
1 Kaşık Un
1/3 Su bardağı çiğ krema ( 1 Çay kaşığı limon suyu eklenerek bir saat oda ısısında bekletilmiş)
1/2 Paket şekerli vanilin
Hazırlanışı: Unlaştırılmış kakaolu bisküvi tereyağla karıştırılıp 18 cm'lik kelepçeli kalıba sıkı sıkı kaşıkla bastırarak yerleştirilir.
Labne peyniri çırpılıp kremalaştırılır. Ardından yumuşamış tereyağ ve şeker de eklenerek karıştırılır. Yumurta eklenir karışana kadar karıştırılır. Ardından ekşitilmiş çiğ krema un ve vanilya da eklenerek yine karışana kadar karıştırılır. Kelepçeli kalıptaki bisküvi katmanının üstüne dökülür. 160 Derecede önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirilir. Fırın kapatıldıktan sonra yine fırın içinde dinledirilir. Buzdolabına alınır. Lezzetin oturması için bir gece bekletilir. Afiyet olsun :))

17 Şubat 2008

Pineapple Upside Down Cake



Yaşından beklenemez derecede Özünde Türkçe kullanan bir böceğin annesi olarak Ananaslı Tersyüz Kekimi ingilizce ismiyle takdim ediyorum. Pineapple Upside Down Cake...

Düşünün ki bizim evde Krem Peynir= Ezilik Peynir, düşünün ki uzaklara bakmak için kullandığımız alet Dürbün değil de Gözveç... Gerçi cd'ye yoğun teker dediği görülmedi henüz, velakin şu sıra okeyin Türkçesinin hayır demek olduğunda da ısrarcı kendileri :))

Kısa süre önce hatta piştiye yetişecek kadar zaman önce Gönül Dostumda gördüm bu keki. Tadını öyle güzel anlatmış ki denemeden duramadım.

Malzemeler

200 Gr kahverengi şeker yada Nurgül'ün yaptığı gibi beyaz şeker+1 yemek kaşığı pekmez yada benim yaptığım gibi sadece 1 Su bardağı toz şeker

100 gr tereyağ ile tavada karamelize edilip hafif yağlanmış 24-25cm'lik kelepçeli kalıba alınır. Ananaslar dizilir.

2 Su Bardağı Un

125 gr yumuşamış tereyağ

1 Su bardağı toz şeker

2 Yumurta

1 Pk vanilya

1 Pk kabartma tozu

1/4 Çay kaşığı tuz

1/2 Su bardağı Ananas konservesinin içindeki suyundan

1 Çay kaşığı tarçın

Önce yağ ve şeker, sonra yumurtalar teker teker, ardından tarçın vanilya ananas suyu, üstüne eleyerek un kabartma tozu ve tuz sıralamasıyla kek hamuru hazırlanıp ananasların üstüne dökülür. 150 Derecede 45 Dk kadar pişirilir. Soğuduktan sonra ters çevirilir. Afiyet olsun, bence size de kolay gelsin ;) Şimdiden çeşitli varyasyonlarıyla tekrar istendi bu kek. Elmalı, ayvalı...

04 Şubat 2008

Havuç Topları


Ara sıra takılır bu Evcilik tarif defterine... Özene özene yazmıştır işsiz günlerinde her bir tarifini.Tarif başlıklarını süslemiştir rengarenk kalemlerle. Bir yüzde tatlı tarifler, ters çevirince diğer yüzde tuzlu tarifler yazılıdır; Evcilik evire çevire pişirsin diye. Kimi sayfada kakaonun tozu kalmıştır, kimisinde haşin mikserden sıçrayan yağ damlacıkları, sonraları da evin paşasının kaşla göz arası yaptığı çizimleri :))
Malzemeler;
3 Su bardağı rende havuç
0,5 Su Bardağı şeker
1,5 Su Bardağı su
Tüm bu malzemeler kaynayana dek yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
Ilık! (bu ünlem orjinalde de mevcut) iken robottan geçirilmiş 30/40 tane Petibör bisküvi ilave edilip karıştırılır. Yuvarlak şekil verilip hindistan cevizi rendesine bulanır. Tepesine kürdan saplanır demiş Evcilik eskiden, velakin şimdi truf kağıtlarındaki şıklığıyla sunmak istemiş...

30 Ocak 2008

Soyaunlu Ekmek


Malzemeler:
1,75 Su bardağı Ilık süt
1 Paket instant maya
Bir çimdik şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Su bardağı soya unu
1,5 Su bardağı kepekli un
Hazırladığımız yumuşak hamurumuzu bir saat kadar sıcak ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Ardından elimizi unlayarak hamurdan parçalar koparıp, yağlayıp unladığımız küçük yuvarlaklı kalıbımıza alıyoruz. Unladığımız çiçek kalıbıyla hafif bastırarak çiçek deseni konduruyoruz. 200 Derecede pişiriyoruz.Bu ebatta altı tane ekmekçiğimiz oluşuyor.
Bu çok lezzetli ve çok sağlıklı ekmeğimizi afiyetle yiyoruz :))

27 Ocak 2008

Çikolatalı Makaron

Eyyy eteklerini kuşanıp gelen zarif kurabiye; tartısızlığıma, eteklerinin nazına rağmen, Üstad'ın açtığı yolda gösterdiği hedefe hiç durmadan gitmek suretiyle nihayet sana kavuştum :))
Detaylı paylaşımlarıyla mutfaklarımıza bambaşka tadlar katan, adı gibi -Bizim- Pastane'nin detaylı makaron tarifi için tıklayın.
Tariflemede geçen Makaron hamuru için :
1 Su bardağı pudra şekeri (Celal Usta)
1/2 Su bardağı badem unu
3 Yemek kaşığı kakao
Karışımını üçer kez, sabırla robotton ve elekten geçirdim.
2 Yumurta akını Zinnur'un anlattığı gibi yumuşak tepeler oluşana kadar mikserin orta kademesinde, sonra 5 yemek kaşığı şekeri teker teker eklerken yüksek devirde karıştırıdım. Sonrasında unlu karışım ve yumurta akını tahta kaşıkla karıştırdım. Karışımı 1cm'lik uç takılmış krema sıkma aparatıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepisisine 2 cm'lik yuvarlaklar halinde sıktım. Kabuklanma için mevsim koşullarından yardım aldım ;) 15 dakika kadar balkonda beklettim. 175 Derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdim. Soğuduktan sonra yağlı kağıttan ayırıp, ikişerli gruplar halinde aralarına Nutella sürdüm.
Eee bu nefis ve de kendine münhasır etekli zerafeti bulmuşken parmak-başa hatıra fotoğrafı çektirmeden de bırakmadım :)))))