Evcilik Lezzetler labratuvarlarından, iş bu tarif ruh ikizine ithaf olunur ;))
Malzemeler:
1 Yumurta
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı pekmez
1,5 Su bardağı kepekli un
1,5 Su bardağı çavdar unu
Tüm malzemeler yoğurularak elde edilen hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Yağlı kağıt yardımıyla, merdane ile açılarak çay bardağı ile yuvarlak şekil verilir. Yuvarlakların ortasına kürdanla düğme deliği şekli verilip, ağzı unlanmış likör bardağı yuvarlaklara bastırılarak düğme formatı tamamlanır :)) 180 Derecede 15 dakika pişirilir. Soğumanın ardından ağzı kapalı kapta muhafaza edilir.
Un muhteviyatı itibariyle ve de tepsiye serilmiş yağlı kağıt mevcudiyetindeki yağ zerrecikleri dışında damla yağ içermeyen bu formülasyon oldukça zor şekillendirilebilir yapıda. Vakti dar olanlar için unlanmış elle yuvarlayarak şekillendirilmesi de önerilir ;) Afiyet olsun kilo olmasın işallah :))
27 Nisan 2008
Diyet Düğme
17 Nisan 2008
Karışık Ekmek
13 Nisan 2008
Çikolatalı Cupcake
Esasen sade ve fakat iç ve dış çikolata takviyeleriyle lezzetlendirilmiş mis tereyağ kokulu bir cupcake... Bu cupcake; süngerimsi kıvamdaki kekdaşlarına göre sert tabiatlı bir cupcake oldu ve bana küçükken pastanelerden aldığımız kağıtlı üzümlü kekleri hatırlattı :))
Malzemeler: 200 gr tereyağ 1+1/4 su bardağı toz şeker 1 Paket vanilya 4 yumurta 3,5 Su bardağı elenmiş un 1 Paket kabartma tozu İç dolu için lokmalık tadelle çikolatalar
Tüm malzemeler sırasına göre mikser yardımıyla karıştırılır. Muffin kalıplarının yarısına kadar pay edilen kek hamurun ortalarına birer tane lokmalık tadelle çikolata kondurulup tekrar kek hamuru ile kapatılır. 180 Drecede ilk 20 dakika fırın kapağını açmaksızın kürdan testini geçene kadar pişirilir. Soğumanın ardından üst yüzeyine nutella sürülen cupcakeler damla çikolata ile kaplanarak süslenir. Afiyet olsun :))
Not: Bu ölçekle 20/25 tane orta boy cupcake elde etmek mümkün ;)
30 Mart 2008
Pastakolik:Lokumdan Güllü Pasta
Pastakolik Evcilik, Lezzetlerinin yıldönümü şerefine lokumdan gül yaptı :))
Lokum Hamuru
4-5 Adet beyaz sade lokum
2 Çorba kaşığı nişasta (Buğday kullandım)
2 Çorba kaşığı pudra şekeri (Sıradan bir marka)
Kürdan ucu kadar kırmızı gıda boyası
Tüm malzemeler porselen bir kapta birbirine yedirilerek yoğurulur. Elde edilen neredeyse şeker hamuru el hafif nişastalanarak gülleştirilir. Gül yapımının detaylı anlatımı için tıklayın.
Pandispanya: (18 cm lik kelepçeli kalıp için)
3 Yumurta
3 Fincan şeker
2 Fincan un
1 Fincan nişasta
Yumurtaların ak ve sarıları ayrılır. Aklar bir fiske tuz ilavesiyle 1,5 fincan şekerle mikserle sertleşene dek karıştırılır. Ardından sarılar kalan 1,5 fincan şekerle beyazlaşana kadar çırpılır. Ak karışımına sarı karışımı tahta kaşıkla yedirilir. Elenmiş un ve nişasta da eklenerek yine tahta kaşıkla karıştırılır. Yağlanmış kelepçeli kalıpta 180 derece ısıtılmış fırında ilk 20 dakika fırın kapağı açılmaksızın kürdan tesitini geçene dek pişirilir.
Pandispanya katlara ayırılır. Katlar şekerli sütle ıslatılır.
Krema:1 Paket çiğ krema+3 yemek kaşığı pudra şekeri çırpılarak hazırlanan krema ara kata ve tüm yüzeye kaplanır. Bıçakla kremaya baklava desenli kesitler atılır. Kesit kesişimlerine arjantin şeker yerleştirip lokumdan güllerle pastamız taçlandırılır.
25 Mart 2008
Kelebek Bisküvi
Böyle bitter çikolata acı tadında keyifli bir kelebek bisküvi :))
Yarım paket yumuşamış margarin+1 oda ısısında yumurta+ 5 yemek kaşığı pudra şekeri+ 1 paket vanilya+3 yemek kaşığı kakao+ 2 Su bardağı un 'dan elde edilen yumuşak hamur yarım saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra yağlı kağıt yardımıyla merdaneyle açılıp şekillendirilir. 180 Derecede pişirilir. Kahve yanında afiyetle tüketilir :))
Not:Kalıplar Samsun Küçük Pazar'dan dört modelli fiyat 1 Ytl ;)
11 Mart 2008
Külahta Truff
Kunter'in saatlerce! yalayarak tükettiği külahta truf,
Tarif için tıklayın :))
09 Mart 2008
Portakal&Limon Kabuğu Reçeli
Elde çiçekli kalıp, serde mutfak perisinin ilham pıtırcıkları, masada çiçek gibi bir reçel, fonda Zekai Tunca; dilde güzel bir şarkı...
Bahar çiçek çiçek gelince güzel, Hayat sevilince sevince güzel, Arılar bal petek verince güzel Hayat sevilince sevince güzeeelll...
Malzemeler&Hazırlanış : 3 Portakal kabuğu + Çok çok iri ve kalın kabuklu Milas'lardan gelen ;)Limon kabuğu ... Aşamaların akabinde eklenen 2 Su bardağı şeker ve Yarım limon suyu
Meyveler soyulmadan önce tırtıklı bıçakla acı suyu alınır. Soyulur. Kabuklar bir tencereye alınarak üstünü örtecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır. Suyu süzülüp tekrar üstünü örtecek kadar su eklenip yine bir taşım kaynatılır. Suyu süzülür. Mutfağın baştacı çiçek kalıpla kabuklar şekillendirilir. Elde edilen 1,5 su bardağı çiçek kabuğa 2 Su bardağı şeker eklenerek bir gece bekletilir. Kısık ateşte köpükleri de alınarak kaynatılır. Su dolu bir bardağa ufacık dökülen reçel damlası suda dağılmayana kadar kaynatılır. Yarım limon suyu eklenerek bir taşım daha kaynatılıp kavanoza alınır. Ekmek üstü tereyağda aroma aroma tüketilir :))
05 Mart 2008
Bahar Bisküvi
Mevsim bahar olunca,
Çiçekler hamura dolunca,
Bisküvi yapmak ne güzeelll
:))))
Malzemeler : 150 Gr yumuşamış margarin+ 1 Yumurta+ 1 Su bardağı pudra şekeri+ 1 Paket vanilya + 1 Su bardağı Nişasta (mısır buğday patates elde ne varsa) + Yaklaşık 3 Su bardağı un ile yoğurularak hazırlanan hamur yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Kalıpla şekillendirilerek 180 Derecede 10 dakika kadar pişirilir.
Kalıpla şekillendirme sırasında ben minik çiçek kalıplarımı kullandım. Ama bu tip bir hamurla bıçak ucuyla çatalla çeşit çeşit desenler yaratılabilir. Pişmenin ardından çiçeklerin ortasına kondurduğum malzemeyi vaktinde Pastamalzemeleri'nden almıştım.
01 Mart 2008
Tom&Jerry Pastası
Bu Tom ve Jerry pastası Kunter ve arkadaşı su gibi cici kız Aysuu için hazırlanmıştır...
Tom ve Jerry demişken Kunter'in ikili yaşlarda tellaffuzu Tombicili şeklindeydi. Ve hatta tatilde kaldığımız oteldeki yabancı çocuklar anlamadığı bir dilden konuşurken onlarla iletişim kurmak için kullandığı tek İngilizce kelime dizisiydi :))
Düşünün ki havuz başında kendi dilini bile sökememiş bir Kunter bilmediği başka dilden konuşan çocuklarla oynayabilmek için peşlerinde "Tombicili Tombicilii!!" diye gezinmekte :))
Pastanın pandispanyası tavşan pastada da kullandığım portakal aromalı kakaolu pandispanya. Pandispanyayı ıslatırken şekerli süt kullandım.Krema kaplama ve ara kat için; 2 Paket çiğ kremayı bir paket vanilya ve 5 yemek kaşığı şekerle çırptım.Ara katta susuam krokan da var;)
Süslemede kullandığım renkli çikolatacıklar tıpkı bu tip pasta yapımıyla ilk tanıştığım Pratik Çocuk Doğum Günü Pastasındakilerden. ( Fm by Pastacı ;) Çiftlikte bir aktardan başka birşey almak için girdiğimde tesadüfen buldum.
26 Şubat 2008
Nokul
22 Şubat 2008
Yaprak Cheesecake
17 Şubat 2008
Pineapple Upside Down Cake
Yaşından beklenemez derecede Özünde Türkçe kullanan bir böceğin annesi olarak Ananaslı Tersyüz Kekimi ingilizce ismiyle takdim ediyorum. Pineapple Upside Down Cake...
Düşünün ki bizim evde Krem Peynir= Ezilik Peynir, düşünün ki uzaklara bakmak için kullandığımız alet Dürbün değil de Gözveç... Gerçi cd'ye yoğun teker dediği görülmedi henüz, velakin şu sıra okeyin Türkçesinin hayır demek olduğunda da ısrarcı kendileri :))
Kısa süre önce hatta piştiye yetişecek kadar zaman önce Gönül Dostumda gördüm bu keki. Tadını öyle güzel anlatmış ki denemeden duramadım.
Malzemeler
200 Gr kahverengi şeker yada Nurgül'ün yaptığı gibi beyaz şeker+1 yemek kaşığı pekmez yada benim yaptığım gibi sadece 1 Su bardağı toz şeker
100 gr tereyağ ile tavada karamelize edilip hafif yağlanmış 24-25cm'lik kelepçeli kalıba alınır. Ananaslar dizilir.
2 Su Bardağı Un
125 gr yumuşamış tereyağ
1 Su bardağı toz şeker
2 Yumurta
1 Pk vanilya
1 Pk kabartma tozu
1/4 Çay kaşığı tuz
1/2 Su bardağı Ananas konservesinin içindeki suyundan
1 Çay kaşığı tarçın
Önce yağ ve şeker, sonra yumurtalar teker teker, ardından tarçın vanilya ananas suyu, üstüne eleyerek un kabartma tozu ve tuz sıralamasıyla kek hamuru hazırlanıp ananasların üstüne dökülür. 150 Derecede 45 Dk kadar pişirilir. Soğuduktan sonra ters çevirilir. Afiyet olsun, bence size de kolay gelsin ;) Şimdiden çeşitli varyasyonlarıyla tekrar istendi bu kek. Elmalı, ayvalı...
04 Şubat 2008
Havuç Topları
30 Ocak 2008
Soyaunlu Ekmek
27 Ocak 2008
Çikolatalı Makaron
Eyyy eteklerini kuşanıp gelen zarif kurabiye; tartısızlığıma, eteklerinin nazına rağmen, Üstad'ın açtığı yolda gösterdiği hedefe hiç durmadan gitmek suretiyle nihayet sana kavuştum :))
Detaylı paylaşımlarıyla mutfaklarımıza bambaşka tadlar katan, adı gibi -Bizim- Pastane'nin detaylı makaron tarifi için tıklayın.
Tariflemede geçen Makaron hamuru için :
1 Su bardağı pudra şekeri (Celal Usta)
1/2 Su bardağı badem unu
3 Yemek kaşığı kakao
Karışımını üçer kez, sabırla robotton ve elekten geçirdim.
2 Yumurta akını Zinnur'un anlattığı gibi yumuşak tepeler oluşana kadar mikserin orta kademesinde, sonra 5 yemek kaşığı şekeri teker teker eklerken yüksek devirde karıştırıdım. Sonrasında unlu karışım ve yumurta akını tahta kaşıkla karıştırdım. Karışımı 1cm'lik uç takılmış krema sıkma aparatıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepisisine 2 cm'lik yuvarlaklar halinde sıktım. Kabuklanma için mevsim koşullarından yardım aldım ;) 15 dakika kadar balkonda beklettim. 175 Derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdim. Soğuduktan sonra yağlı kağıttan ayırıp, ikişerli gruplar halinde aralarına Nutella sürdüm.
Eee bu nefis ve de kendine münhasır etekli zerafeti bulmuşken parmak-başa hatıra fotoğrafı çektirmeden de bırakmadım :)))))