25 Mart 2008

Kelebek Bisküvi



Böyle bitter çikolata acı tadında keyifli bir kelebek bisküvi :))

Yarım paket yumuşamış margarin+1 oda ısısında yumurta+ 5 yemek kaşığı pudra şekeri+ 1 paket vanilya+3 yemek kaşığı kakao+ 2 Su bardağı un 'dan elde edilen yumuşak hamur yarım saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra yağlı kağıt yardımıyla merdaneyle açılıp şekillendirilir. 180 Derecede pişirilir. Kahve yanında afiyetle tüketilir :))

Not:Kalıplar Samsun Küçük Pazar'dan dört modelli fiyat 1 Ytl ;)

11 Mart 2008

Külahta Truff

Kunter'in saatlerce! yalayarak tükettiği külahta truf,
Tarif için tıklayın :))

09 Mart 2008

Portakal&Limon Kabuğu Reçeli



Elde çiçekli kalıp, serde mutfak perisinin ilham pıtırcıkları, masada çiçek gibi bir reçel, fonda Zekai Tunca; dilde güzel bir şarkı...

Bahar çiçek çiçek gelince güzel, Hayat sevilince sevince güzel, Arılar bal petek verince güzel Hayat sevilince sevince güzeeelll...

Malzemeler&Hazırlanış : 3 Portakal kabuğu + Çok çok iri ve kalın kabuklu Milas'lardan gelen ;)Limon kabuğu ... Aşamaların akabinde eklenen 2 Su bardağı şeker ve Yarım limon suyu

Meyveler soyulmadan önce tırtıklı bıçakla acı suyu alınır. Soyulur. Kabuklar bir tencereye alınarak üstünü örtecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır. Suyu süzülüp tekrar üstünü örtecek kadar su eklenip yine bir taşım kaynatılır. Suyu süzülür. Mutfağın baştacı çiçek kalıpla kabuklar şekillendirilir. Elde edilen 1,5 su bardağı çiçek kabuğa 2 Su bardağı şeker eklenerek bir gece bekletilir. Kısık ateşte köpükleri de alınarak kaynatılır. Su dolu bir bardağa ufacık dökülen reçel damlası suda dağılmayana kadar kaynatılır. Yarım limon suyu eklenerek bir taşım daha kaynatılıp kavanoza alınır. Ekmek üstü tereyağda aroma aroma tüketilir :))

05 Mart 2008

Bahar Bisküvi



Mevsim bahar olunca,

Çiçekler hamura dolunca,

Bisküvi yapmak ne güzeelll

:))))

Malzemeler : 150 Gr yumuşamış margarin+ 1 Yumurta+ 1 Su bardağı pudra şekeri+ 1 Paket vanilya + 1 Su bardağı Nişasta (mısır buğday patates elde ne varsa) + Yaklaşık 3 Su bardağı un ile yoğurularak hazırlanan hamur yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Kalıpla şekillendirilerek 180 Derecede 10 dakika kadar pişirilir.

Kalıpla şekillendirme sırasında ben minik çiçek kalıplarımı kullandım. Ama bu tip bir hamurla bıçak ucuyla çatalla çeşit çeşit desenler yaratılabilir. Pişmenin ardından çiçeklerin ortasına kondurduğum malzemeyi vaktinde Pastamalzemeleri'nden almıştım.

01 Mart 2008

Tom&Jerry Pastası



Bu Tom ve Jerry pastası Kunter ve arkadaşı su gibi cici kız Aysuu için hazırlanmıştır...

Tom ve Jerry demişken Kunter'in ikili yaşlarda tellaffuzu Tombicili şeklindeydi. Ve hatta tatilde kaldığımız oteldeki yabancı çocuklar anlamadığı bir dilden konuşurken onlarla iletişim kurmak için kullandığı tek İngilizce kelime dizisiydi :))

Düşünün ki havuz başında kendi dilini bile sökememiş bir Kunter bilmediği başka dilden konuşan çocuklarla oynayabilmek için peşlerinde "Tombicili Tombicilii!!" diye gezinmekte :))

Pastanın pandispanyası tavşan pastada da kullandığım portakal aromalı kakaolu pandispanya. Pandispanyayı ıslatırken şekerli süt kullandım.Krema kaplama ve ara kat için; 2 Paket çiğ kremayı bir paket vanilya ve 5 yemek kaşığı şekerle çırptım.Ara katta susuam krokan da var;)

Süslemede kullandığım renkli çikolatacıklar tıpkı bu tip pasta yapımıyla ilk tanıştığım Pratik Çocuk Doğum Günü Pastasındakilerden. ( Fm by Pastacı ;) Çiftlikte bir aktardan başka birşey almak için girdiğimde tesadüfen buldum.

26 Şubat 2008

Nokul


Nokul Samsun'lu olduk olalı tanıştığımız bir lezzet. Kurabiye mi desek yoksa şerbetsiz baklava mı desek işte öyle bir lezzet. Çay yanına sıkça aldığımız nokul meğer evde de yapılabiliyormuş :))
Malzemeler:
1 Yumurta
1/2 Su bardağı yoğurt
1/2 Su bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı su
1/2 Paket kabartma tozu
1 Çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar Un (benimkisi 4,5 su bardağı kadar aldı)
Oda ısısındaki tüm malzemeler yoğurularak yarım saat kadar oda ısısında dinlendirilir.
Hamur 3-4 parçaya bölünerek elde edilen bezeler oklava yardımıyla açılır. Bir fırça yardımıyla tüm yüzey sıvıyağ ile yağlanır. Önce tozşeker serpiştirilir ardından ince ceviz ve kuruüzüm karışımı bolca hamurun her yanına dökülür. (Tüm hamur için yaklaşık 250 gr ceviz ve 250 gr kuru üzüm karışımı kullandım) Hamur sarılarak elde edilen uzun rulo 3 parmak kalınlığında kesilip yağlıkağıt serilmiş yada yağlanmış fırın tepsisine bitişikçe dizilir. Nokulların üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırına verilir. Nokul yüzeyleri kızarmaya başladığında fırın derecesi 150 dereceye düşürülerek bir süre da içlerinin de pişmesi için fırında tutulur. Nokullar sıcak sıcak başka bir fırın tepsisine aktarılıp üzerine elle su serpiştirilip üzeri kalın bir bezle kapatılıp demlenmeye bırakılır. Soğumanın ardından afiyetle lokum niyetine peşpeşe yenir :)) Yok yemem ben bir çırpıda derseniz, nokul ağzı kapalı kapta uzuuun süre tazeliğini muhafaza ediyor.
Tarif için Peyman Hanıma teşekkürler :))
Türküsü için tıklayın :))

22 Şubat 2008

Yaprak Cheesecake


Uzun zamandır cheesecake yapmamıştım. Biliyorum çünkü bir yapmaya başlarsam sonu gelmeyecek :)) Aşık Eden Tarifler Etkinliği için hazırlanan cheesecakeleri gördükten sonra artık dedim yeter, nefis köreltmelik te olsa 18 cm'ciklik bir cheseecake yapacağım tutmayın beni :P
En damağımda iz bırakan tarife benzetmeye çalışarak yaptım bu peykeki. Brownie Cheesecake'ye benzesin ama beni onun kadar yormasın istedim. Alt katman için kakaolu bisküvi kullandım. Marketten geldikten sonra da niye hazır brownie almadım ki diye hayıflandım...
Süslemede kullandığım yaprak çikolataları gül yapraklarının toprağa bakan iç yüzeyine benmari erittiğim bitter kuvertür çikolatayı sürüp, buzdolabında dondurarak elde ettim :)) Ve bu görüntüyü çok sevdim :))
Malzemeler
Alt katman
1 Paket Ülker Kakaolu Bisküvi
5 Kaşık tereyağ (eritilmiş soğutulmuş)
Dolgu
1 paket labne peyniri
3 Kaşık Tereyağ (yumuşamış)
1/2 Su bardağı şeker
1 Yumurta
1 Kaşık Un
1/3 Su bardağı çiğ krema ( 1 Çay kaşığı limon suyu eklenerek bir saat oda ısısında bekletilmiş)
1/2 Paket şekerli vanilin
Hazırlanışı: Unlaştırılmış kakaolu bisküvi tereyağla karıştırılıp 18 cm'lik kelepçeli kalıba sıkı sıkı kaşıkla bastırarak yerleştirilir.
Labne peyniri çırpılıp kremalaştırılır. Ardından yumuşamış tereyağ ve şeker de eklenerek karıştırılır. Yumurta eklenir karışana kadar karıştırılır. Ardından ekşitilmiş çiğ krema un ve vanilya da eklenerek yine karışana kadar karıştırılır. Kelepçeli kalıptaki bisküvi katmanının üstüne dökülür. 160 Derecede önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirilir. Fırın kapatıldıktan sonra yine fırın içinde dinledirilir. Buzdolabına alınır. Lezzetin oturması için bir gece bekletilir. Afiyet olsun :))

17 Şubat 2008

Pineapple Upside Down Cake



Yaşından beklenemez derecede Özünde Türkçe kullanan bir böceğin annesi olarak Ananaslı Tersyüz Kekimi ingilizce ismiyle takdim ediyorum. Pineapple Upside Down Cake...

Düşünün ki bizim evde Krem Peynir= Ezilik Peynir, düşünün ki uzaklara bakmak için kullandığımız alet Dürbün değil de Gözveç... Gerçi cd'ye yoğun teker dediği görülmedi henüz, velakin şu sıra okeyin Türkçesinin hayır demek olduğunda da ısrarcı kendileri :))

Kısa süre önce hatta piştiye yetişecek kadar zaman önce Gönül Dostumda gördüm bu keki. Tadını öyle güzel anlatmış ki denemeden duramadım.

Malzemeler

200 Gr kahverengi şeker yada Nurgül'ün yaptığı gibi beyaz şeker+1 yemek kaşığı pekmez yada benim yaptığım gibi sadece 1 Su bardağı toz şeker

100 gr tereyağ ile tavada karamelize edilip hafif yağlanmış 24-25cm'lik kelepçeli kalıba alınır. Ananaslar dizilir.

2 Su Bardağı Un

125 gr yumuşamış tereyağ

1 Su bardağı toz şeker

2 Yumurta

1 Pk vanilya

1 Pk kabartma tozu

1/4 Çay kaşığı tuz

1/2 Su bardağı Ananas konservesinin içindeki suyundan

1 Çay kaşığı tarçın

Önce yağ ve şeker, sonra yumurtalar teker teker, ardından tarçın vanilya ananas suyu, üstüne eleyerek un kabartma tozu ve tuz sıralamasıyla kek hamuru hazırlanıp ananasların üstüne dökülür. 150 Derecede 45 Dk kadar pişirilir. Soğuduktan sonra ters çevirilir. Afiyet olsun, bence size de kolay gelsin ;) Şimdiden çeşitli varyasyonlarıyla tekrar istendi bu kek. Elmalı, ayvalı...

04 Şubat 2008

Havuç Topları


Ara sıra takılır bu Evcilik tarif defterine... Özene özene yazmıştır işsiz günlerinde her bir tarifini.Tarif başlıklarını süslemiştir rengarenk kalemlerle. Bir yüzde tatlı tarifler, ters çevirince diğer yüzde tuzlu tarifler yazılıdır; Evcilik evire çevire pişirsin diye. Kimi sayfada kakaonun tozu kalmıştır, kimisinde haşin mikserden sıçrayan yağ damlacıkları, sonraları da evin paşasının kaşla göz arası yaptığı çizimleri :))
Malzemeler;
3 Su bardağı rende havuç
0,5 Su Bardağı şeker
1,5 Su Bardağı su
Tüm bu malzemeler kaynayana dek yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
Ilık! (bu ünlem orjinalde de mevcut) iken robottan geçirilmiş 30/40 tane Petibör bisküvi ilave edilip karıştırılır. Yuvarlak şekil verilip hindistan cevizi rendesine bulanır. Tepesine kürdan saplanır demiş Evcilik eskiden, velakin şimdi truf kağıtlarındaki şıklığıyla sunmak istemiş...

30 Ocak 2008

Soyaunlu Ekmek


Malzemeler:
1,75 Su bardağı Ilık süt
1 Paket instant maya
Bir çimdik şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Su bardağı soya unu
1,5 Su bardağı kepekli un
Hazırladığımız yumuşak hamurumuzu bir saat kadar sıcak ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Ardından elimizi unlayarak hamurdan parçalar koparıp, yağlayıp unladığımız küçük yuvarlaklı kalıbımıza alıyoruz. Unladığımız çiçek kalıbıyla hafif bastırarak çiçek deseni konduruyoruz. 200 Derecede pişiriyoruz.Bu ebatta altı tane ekmekçiğimiz oluşuyor.
Bu çok lezzetli ve çok sağlıklı ekmeğimizi afiyetle yiyoruz :))

27 Ocak 2008

Çikolatalı Makaron

Eyyy eteklerini kuşanıp gelen zarif kurabiye; tartısızlığıma, eteklerinin nazına rağmen, Üstad'ın açtığı yolda gösterdiği hedefe hiç durmadan gitmek suretiyle nihayet sana kavuştum :))
Detaylı paylaşımlarıyla mutfaklarımıza bambaşka tadlar katan, adı gibi -Bizim- Pastane'nin detaylı makaron tarifi için tıklayın.
Tariflemede geçen Makaron hamuru için :
1 Su bardağı pudra şekeri (Celal Usta)
1/2 Su bardağı badem unu
3 Yemek kaşığı kakao
Karışımını üçer kez, sabırla robotton ve elekten geçirdim.
2 Yumurta akını Zinnur'un anlattığı gibi yumuşak tepeler oluşana kadar mikserin orta kademesinde, sonra 5 yemek kaşığı şekeri teker teker eklerken yüksek devirde karıştırıdım. Sonrasında unlu karışım ve yumurta akını tahta kaşıkla karıştırdım. Karışımı 1cm'lik uç takılmış krema sıkma aparatıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepisisine 2 cm'lik yuvarlaklar halinde sıktım. Kabuklanma için mevsim koşullarından yardım aldım ;) 15 dakika kadar balkonda beklettim. 175 Derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdim. Soğuduktan sonra yağlı kağıttan ayırıp, ikişerli gruplar halinde aralarına Nutella sürdüm.
Eee bu nefis ve de kendine münhasır etekli zerafeti bulmuşken parmak-başa hatıra fotoğrafı çektirmeden de bırakmadım :)))))



24 Ocak 2008

Portakal Kabuğu Rendesi



Yazortasına portakal kabuğu rendem bulunsun, soğuk sütlü tatlılarıma, keklerime, kurabiyelerime tat katsın diyorsanız; şimdiden rendeleyin portakalın kabuğunu, sonra hacmi kadar tozşeker ekleyerek karıştırın, cam kavanoza aktarıp ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabında muhafaza edin. Yazın portakallı tatları için şimdiden afiyet olsun. Evcilik Lezzetler'in 100. postu da hayırlı uğurlu olsuuunnn :)))

20 Ocak 2008

Truff


Mutfakta sık sık denemeler yapıyorum.Çoğu kemara arkasında kalıp vizyona girmeyen... 2 Yumurta diye başlayan kek denemelerim için ideal oyuncağımı, evcilikliğime yakışır, 18 cm'lik kelepçeli kalıbı buldum nihayet! (Yaşasın böyük şehir :))
Fıstıkezmeli bir kek denemesi yapmıştım. Evde denemeler neticesi tatlı enflasyonu yaşandığından mıdır yoksa uzun süredir ev popilasyonu nüfus:2 de kaldığından mıdır bilinmez onc-ağızz 18 cm'lik kekimin yarısı yenmedi. Attım buzluğa, sonrasında vakit ayırır ayırmaz gelsin trufflar :)) Bu kek trufa öyle çok yakıştı ki tarif defterime truf yapmalık kek olarak geçirdim :))
Fıstıkezmeli Kek;
2 yumurta
3/4 Su bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı fıstık ezmesi
1 Kahve Fincanı süt
2 Yemek kaşığı kakao
1/2 Paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 Su Bardağı un
180 derecede kürdan testini aşana dek pişirilir ;)
Truff;
1 Paket çiğ krema ocakta karıştırılarak kaynatılır, 1 Su bardağı bitter çikolata parçacığının olduğu kaba alınır. Kek parçacıkları da eklenerek mikserle karıştırılır. Bir gece buzdolabında bekletilir. Toptop edilerek fıstık tozu evde o an olmadığından fındık tozuna bulanır. Kahve yanında afiyetle damak şenlendirilir, ve hatta aşure getiren komşu teyzelerin kaselerine bolca iliştirilir :))

14 Ocak 2008

Çatal



Eğer ki "Evde sürekli tuzlu ikramım bulunsun", tekrara düşmek gibi olmasın "Bayatlamadan uzun süre de dayansın", bir de üstüne "Tadı pastane tuzlu pastaları gibi olsun" diyorsanız işte tam da bu tarifi tarif ediyorsunuz demektir.

Malzemeler:5 Su bardağı Un 1 Yumurta sarısı 1 Paket margarin(yumuşamış) 1 Kahve fincanı sıvıyağ 4 Çorba kaşığı yoğurt 1 Tatlı kaşığı mahlep 1 Paket kabartma tozu Tuz

Tüm oda ısısındaki malzemeler sırasıyla karıştırılarak elde edilen hamur 1-2 saat buzdolabında dinlendirilir. Çatal yada farklı şekiller verilerek yumurta sarısı yada akı sürülerek çörekotu yada susam ile süslenir.

Afiyet olsun :))

09 Ocak 2008

Bayatlamayan Üzümlü Karanfilli Kurabiyeler

Grip, rinit, coming cold, üsye ve adı her ne çeşitse bir kere geldi mi günlerce bırakmaz insanın yakasını. Burun kah tıkanır kah akar, damarda gezinen ilaçcıklar baygınlara çevirir bünyeyi.
Bir kaç gündür beni de buldu paçavra hastalığı. Aygın baygın yatar iken kapım çaldı. Koca bir paketle geldi kargocu. Uzak uzak diyarlardan ruh ikizim doğum günümü unutmamış bana birbirinden özenli ciciler göndermiş :)) Bu güzel kardan adam kavanoz da o sevgi dolu paketten çıktı :))
Böylesi güzel dostlarınız varsa, böyle cici bir kavanozunuz ve de içine koyacak bayatlamayan üzümlü karanfilli kurabiyeleriniz ne gam şu dünyada :))

Bayatlamayan Üzümlü Karanfilli Kurabiyeler
3 Yumurta
Yarım Su bardağı süt
2 Su Bardağı toz şeker
1 Su Bardağı Kuru üzüm
1 Paket yumuşamış margarin
2 Tatlı kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı toz hale getirilmiş karanfil
1,5 Çay Kaşığı karbonat
6 Su bardağı un
Oda ısısındaki tüm malzemeler karıştırılır. Ele yapışan kıvamda hamur kaşık yardımıyla tepsiye dizilir. 180 Drecede pişirilir. Günden güne ilk tazeliğiyle afiyetle ballı limonlu ıhlamur yanında yenir. Afiyet, şifa olur...